MINISTAR JOVANOVIĆ

'Profesori će moći raditi i nakon 65. ako ih fakultet plati'

27.04.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Fakultetski profesori moći će raditi i nakon 65. godine života ako fakultet za to osigura vlastita sredstva, izjavio je danas uoči sjednice vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zamoljen za komentar predloženih zakonskih odredaba po kojima bi fakultetski kadar sa 65 godina morao u mirovinu.

Prijedlogu koji je u javnoj raspravi cilj je ojačati sveučilište, u smislu i kvalitete rada na sveučilištu, ali i pomlađivanja kadrova, istaknuo je Jovanović upitan za komentar predloženih izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO).

Svi profesori i nakon 65. godine, dodao je, moći će ostati na fakultetima ukoliko je za njihov rad osiguran novac iz različitih projekata, odnosno iz vlastitih sredstava fakulteta.

Dosadašnja mogućnost ostanka na fakultetima i nakon 65. godine života po našem dobrom običaju se zloupotrebljavala, rekao je Jovanović, ustvrdivši da je mogućnost koja je trebala biti iznimkom postala stalnom praksom.

'Nedavno je jedan fakultet produžio ugovore nakon 65. godine za 15 svojih profesora pri čemu je, ako bismo gledali kriterij izvrsnosti, samo njih troje zadovoljavalo te uvjete', rekao je Jovanović.