LOŠE VIJESTI IZ VLADE

Plin poskupljuje za 22, a struja za 20 posto mjesečno!

27.04.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas je najavio velika poskupljena plina i struje koja bi trebala stupiti na snagu prvog svibnja. Prema procjenama Zavoda za statistiku, jedna prosječna obitelj plin će plaćati 33 kune više mjesečno, a struju čak 40,24 kune

Radimir Čačić obrazložio je odluke o povećanju cijene plina i struje za kućanstva velikim gubicima i neusklađenim cijenama tih energenata s cijenama plina i struje u zemljama zapadne Europe: 'Ove vijesti su vrlo ozbiljne jer je javnost vrlo senzibilizirana, i to s razlogom. Ono što je dobro u svemu jest da su ovo dvije zadnje loše vijesti', tvrdi Čačić.

Pojasnio je da tvrtka Prirodni plin d.o.o. ovog trenutka ulazi u ugovaranje cijene plina za sljedeću godinu te tvrdi da je prošla godina završila s gubitkom od 400 milijuna kuna jer su cijene plina niže od europskih. 'Mi to moramo uskladiti, a kad se stvari svedu na kućanstva, plin će prosječno rasti za 22 posto, odnosno 33 kune mjesečno', kaže Čačić. Cijena plina bit će različita i od grada do grada, no nije mogao reći u kojim gradovima će biti najviša niti navesti najnižu i najveću cijenu. Pretpostavlja tek da će u Varaždinu biti jedna od najvećih cijena plina za kučanstva.

Istovremeno, rekao je Čačić, za tzv. zaostale industrije kao što su škole i bolnice, cijena plina će biti manja za 6,75 posto, a kaže da će manju cijenu imati i neke tvrtke i tvornice poput Petrokemije, dok se drugim poduzećima cijena plina neće povećavati. 

Tvrdi da i s ovim izmjenama, Hrvatska ima za 50 posto nižu cijenu plina od Austrije a 15 posto nižu od BiH.

Kad je u pitanju rast cijene struje, Čačić kaže da je Vlada mogla povećati cijenu početkom godine, dolaskom na vlast, ali da nisu htjeli napraviti toliki udar na kućanstva koja se možda griju na električnu energiju: 'Ovdje se radi o tome da se ukupna cijena proizvodnje, prijenosa i distribucije struje povećava za 20 posto ili 40,24 kune za prosječnu hrvatsku obitelj prema Zavodu za statistiku.'Cijena struje za poduzeća će rasti, ali puno manje nego za kućanstva. Koliko, to Čačić nije znao reći, samo kaže da to ovisi o veličini poduzeća.

'S novom cijenom struje, Hrvatska dolazi na 87 posto europskog prosjeka', rekao je Čačić. Tvrdi da Hrvatska u ovom trenutku uvozi 40 posto energije, da na je 2012. godine na troškove goriva potrošila oko 60 milijuna kuna i da je HEP u minusu oko 900 milijuna kuna. 'Na kraju godine s novim cijenama Prirodni plin više neće stvarati gubitke, a HEP će pokriti svoj dug i bit će na nuli', obećava Čačić.

Kada mu se kaže da iz Prirodnog plina tvrde da nisu tražili povećanje cijene plina, Čačić kaže: 'Pa što oni imaju tražiti?! 600 milijuna kuna su u gubitku jer je prošla Vlada razmišljala kako je razmišljala.' Smatra da nove cijene plina i struje neće utjecati na povećanje cijena svih ostalih proizvoda i na inflaciju: 'Inflatorni pomak bit će kako smo i predvidjeli, oko dva posto. S cijelim ovim povećanjem, cijene će još uvijek biti ispod cijena telefonije, ako prestaneš brbljati na telefon uštedjet ćeš.'

Premijer Zoran Milanović konstatirao je samo da 'nažalost ima loših vijesti': 'To je realnost, a na nama je da pokrenemo nove mehanizme. Vijesti nisu dobre i to treba reći.'