MIP ODBACIO ZAHTJEV

Branko Hrg ne može umjesto Bajsa u Sabor!

27.04.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Već drugi put ove godine Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbacilo je zahtjev HSS-a da Josipa Friščića umjesto Damira Bajsa u Saboru zamijeni Branko Hrg. Naime, još krajem prošle godine podjedinici iz HSS-a požalili su se da je Bajs umjesto Friščića u Saboru završio mimo stranačkog Statuta, no u MIP-u smatraju da se ne mogu miješati u unutarstranačke stvari

'Prijedlog HSS-a od 27. ožujka za određivanjem zamjenika zastupnika da u drugoj izbornoj jedinici Josipa Friščića zamijeni Branko Hrg nije osnovan jer nema uporište u propisima budući da zamjeniku zastupnika mandat traje dok ne podnese ostavku ili mu mandat ne prestane iz drugih razloga propisanih Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno traju mu do dana dok izabrani zastupnik ponovno ne aktivira svoj mandat', zaključak je koji je jednoglasno izglasalo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Predsjednica MIP-a Gordana Sobol podsjetila je da je to tijelo na svojoj prvoj sjednici već dobilo isti zahtjev te da je već tada utvrđeno da 'nije na MIP-u da istražuje je li neka stranka mimo svog statuta odredila zamjenika'.

Kazala je da politička stranka, u ovom slučaju HSS, ne može odrediti zamjenika zastupniku osim ako Damir Bajs ne da ostavku na svoj mandat, a HSS-u poručila da rješenje za svoje unutarstranačke stvari potraži na Upravom sudu.


S njezinim mišljenjem složila se i SDP-ova Tanja Vrbat poručivši da 'MIP ne može odlučivati o internim pitanjima jedne stranke.'

Podsjetimo, još prošle godine tadašnji glavni tajnik HSS-a Nenad Matić Saboru je poslao dopis u kojem se požalio da je Friščić mimo stranačkog Statuta odredio Bajsa za svog zamjenika u Saboru, odnosno da odluku nije potvrdio Glavni odbor HSS-a. Kako je u to vrijeme Friščić još uvijek bio predsjednik HSS-a, reakcija na Matićevo upozorenje nije bilo.