NAČELNIK OČAJAN

Novi trend bespravne gradnje na Viru - kuće na kotačima!

Bionic
Reading

Bespravna gradnja na Viru dobila je neslućene dimenzije – kuće na kotačima. 'Ovo je užas, gore od klasične bespravne gradnje. Otok Vir ovako nešto dosad nije poznavao', ogorčen je načelnik općine Vir Kristijan Kapović

Slovenski državljanin dovezao je svoju montažnu kuću koja izgleda kao prava, pokrivena je crijepom, ima velika ulazna vrata, polukat… a umjesto temelja kotače! Na toj su parceli najprije niknuli betonski temelji, no za dva je dana na njih dovezena montažna kuća na kotačima. Pokraj kuće iskopani su bunar i rupa za septičku jamu, i to na poljoprivrednom zemljištu, izvan građevinske zone, bez ikakvih papira. Na ulazu na parcelu vlasnik je izvjesio reklamu slovenske tvrtke koja radi ovakve montažne kuće. Ukupno ima oko 35 kvadrata, a cijena joj je oko 18 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Kada su komunalni redari upozorili vlasnika da na tom mjestu ne smije postavljati stambene objekte, rekao je da će kuća biti tamo desetak dana, a tih desetak dana je davno prošlo. Komunalni redari, kojih je na Viru šest, rade u dvije smjene sedam dana u tjednu.


Kapović je očajan, pita se tko će sada zaustaviti novi oblik kaosa s raznim montažnim objektima koji niču na Viru. Odgovornost, kaže, ne može biti samo na općinskoj vlasti. Na području Virića, Srpice Gornje, Šepuntake, Pedinke i Virskog Polja sve je puno kontejnera i kamp kućica koje su postavljene na male poljoprivredne parcele.

'Jeftino kupe poljoprivredno zemljište, parcelu od stotinjak kvadrata za pet eura po metru. Kao fol, na njima će uzgajati masline, no prvo što naprave je da na parcelu dovezu montažni objekt ili započnu gradnju poljske kućice. Potom iskopaju poljski WC, postave rezervoar s vodom i nadstrešnicu… Njihov je konačni cilj od kućice izgraditi čvrst objekt na negrađevinskom terenu', kaže načelnik općine Vir.

Takvih je objekata, kaže, u posljednjih deset mjeseci niknulo nekoliko desetaka. Sve su ih prijavili građevinskoj inspekciji. 'Država ni da prstom makne', zaključio je Kapović.