POVEZIVANJE OBALA, ALI I LJUDI U VUKOVARU

Nakon Riječana i Amerikanci grade pješački most preko Vuke

27.04.2012 u 07:24

Bionic
Reading

Pješački most preko Vuke, čiju će izgradnju s pola milijuna dolara financirati američka vojska, drugi je projekt mostogradnje koji je u samo pola godine najavljen u Vukovaru. Polovicom studenog i Grad Rijeka se obvezao pomoći Vukovarcima te im izgraditi milijun i pol kuna vrijedan pješački most

Određenu konfuziju izazvala je vijest koju je Vukovarcima donio američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley o izgradnji novog pješačkog mosta koji će spajati vukovarska naselja Olajnica i Sajmište, a znajući činjenicu da je prije pola godina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio izgraditi sličan most u Vukovaru.

Vukovar će dobiti dva nova pješačka mosta preko Vuke – jedan kod Vukine ulice, a drugi 400-500 metara zapadnije. Gradnju prvoga s milijun i pol kuna plus PDV financirat će Rijeka, a za drugi, koji će povezivati buduću Ekonomsku školu na Olajnici s ostatkom grada, ukupno će 525.000 dolara donirati Amerikanci', riješio je dilemu gradonačelnik Vukovara Željko Sabo

Upravo na simboliku povezivanja dijelova grada, a posebice građana, ukazao je i američki veleposlanik Foley poručivši Vukovarcima da SAD namjerava 'izgraditi trajan most među građanima, ali i između dviju zemalja'.

'Most će spajati naselja Olajnica i Sajmište s ostatkom Vukovara, od čega će izravne koristi imati oko 11.000 građana tih četvrti. Olajnica je naselje u izgradnji i trenutno nema ni dječji vrtić ni školu, pa djeca na putu do škole moraju prelaziti cestovni most. Nadam se da će novi pješački most pridonijeti sigurnosti kako djece, tako i starijih građana', poručio je veleposlanik Foley.

Izgradnju mosta financirat će, zapravo, Američko vojno zapovjedništvo u Europi, koje je posredstvom Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD do sada izdvojilo 5,7 milijuna dolara humanitarne pomoći za slične projekte. Među tim projektima bila je i obnova Doma učenika u vukovarskoj četvrti Borovo naselje.

Kad je donacija Riječana u pitanju, most duljine 47 i širine četiri metra spajat će Vukinu ulicu i naselje Olajnica. 'Oba pješačka mosta, kao i još jedan cestovni most koji je predviđen GUP-om, pomoći će, uz gradnju Ekonomske škole koju Vukovar još nema, i drugih sadržaja, u socijalizaciji Olajnice i spajanju s ostatkom grada', najavio je gradonačelnik Sabo.

U središtu Vukovara postoji samo jedan cestovni most preko Vuke, značajno opterećen vrlo frekventnim prometom, te dva pješačka mosta. Teretni promet preusmjeren je na cestovni most kod naselja Lužac, tako da Amerikanci i Riječani doista poklanjaju Vukovarcima nešto što im je doista nužno.