KATASTROFALNI REZULTATI

Sabor za smjenu ravnateljice Hine

26.04.2012 u 12:53

Bionic
Reading

U raspravi o godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s dopunom do kraja prošle godine, saborski zastupnici poduprli su zaključke Odbora za informiranje da se izvješće ne prihvati te da se razriješi ravnateljica Smiljanka Škugor Hrnčević i imenuje privremeni ravnatelj nacionalne novinske agencije.

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. uz nadopunu izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. godine, na koje je Vlada dala negativno mišljenje.

Glavni prigovori su Upravi financijski gubici i odgoda nužne preobrazbe Hine. Izvješće Upravnog vijeća ocijenjeno je nekvalitetnim, a zastupnici su posebice zamjerili izostanak članova Upravnog vijeća sa saborske rasprave, ističući da je takav odnos prema Saboru nedopustiv. No upozoreno je da ni novo Upravno vijeće i uprava neće moći učiniti mnogo ne promijeni li država odnos prema Hini. Toj agenciji treba pomoći u prilagodbi novim tehnološkim i tržišnim uvjetima kako bi postala brz i višeslojniji medij, istaknuto je u raspravi.

Sabor je raspravu o izvješću Upravnog vijeća počeo bez uvodnog obrazloženja predlagatelja, budući da u sabornicu nije došao predsjednik Upravnog vijeća Hine Damir Boras.

Na početku zasjedanja stav matičnog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije iznio je predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti).

Kazao je da je predsjednik Upravnog vijeća Hine Damir Boras na prošlotjednoj sjednici Odbora kazao da je Izvješće dopunjeno na zahtjev Sabora i Vlade i odnosi se na rad dva saziva Upravnog vijeća.

Prethodno Upravno vijeće je prihvatilo Strateški plan razvoja Hine za razdoblje od 2011. do 2014., izradilo Analizu poslovne uspješnosti informativnih servisa i ustrojbenih jedinica Hine kao podlogu za odlučivanje o preustroju, te potvrdilo Program preustroja Hine koji je predložila Uprava.

U Izvješću stoji i da je Vijeće u sadašnjem sastavu raspravilo Program rada i financijski okvir djelovanja Hine u 2012., prihvatilo Program restrukturiranja Hine, prijedlog Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i prijedlog Financijskog plana za razdoblje siječanj – ožujak 2012., te prihvatilo Plan rada Hine za 2012. godinu.
Navodi se i da je Vijeće radilo u nepotpunom sastavu jer je Hrvatski sabor imenovao četiri od pet članova, te da do danas nije imenovan član Upravnog vijeća iz reda zaposlenika.

Vukšić je kazao i da je u raspravi na Odboru rečeno kako Hina već tri godine posluje s gubitkom, te se većina članova složila s mišljenjem Vlade da Upravno vijeće nije poduzelo potrebne korake da bi se omogućila reorganizacija i preustroj Hine, racionalizacija poslovanja i zaustavio negativan trend u ukupnom poslovnom rezultatu, zbog čega je zatražena odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja.

Hina ima 156 zaposlenika, prosječna plaća je oko 7000 kuna i, unatoč teškoćama s osnivačem i medijskim tržištem, nijedan zaposlenik nije dobio otkaz. Hina nema dugova i sve svoje obveze plaća na vrijeme, a od korisnika potražuje 1,3 milijuna kuna.

U raspravi na Odboru je istaknuto i da Hina sama u budućnosti treba odrediti što želi biti i treba pokušati stvoriti nekakav tržišni projekt.

No, naglasio je Vukšić, izneseno je i mišljenje da postoje neke okolnosti na koje se nije moglo utjecati kao što su nenaplaćena potraživanja, dug Vjesnika prema Hini, PDV koji Hina plaća 25 posto, a ostali mediji 10 posto, Zakon o Hini koji se nije mijenjao više od desetljeća, te je predloženo da Odbor o Hini održi tematsku sjednicu.
Vukšić je predstavio i zaključke Odbora kojima se Hrvatskom saboru predlaže da ne prihvati Godišnje izvješće Upravnog vijeća Hine, te da se Upravno vijeće obveže da razriješi ravnateljicu Hine i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja.

Vlada je početkom travnja dala negativno mišljenje na izvješće, ocijenivši da Upravno vijeće Hine nije u izvještajnom razdoblju postupilo sukladno ovlastima propisanima Zakonom o Hini jer nije učinilo potrebne aktivnosti i donijelo opći akt koji bi omogućio reorganizaciju i preustroj agencije, racionalizaciju obavljanja temeljne djelatnosti te financijsku konsolidaciju te javne ustanove koja iskazuje gubitke.

U Banskim dvorima upozoravaju i kako iz izvješća proizlazi da se takvo stanje u Hini nastavilo i u prošloj godini, te smatraju da Upravno vijeće nije obavilo svoju zadaću vezanu za preustroj Hine, zbog čega se negativni poslovni procesu nastavljaju i u 2012. godini.

O izvješću Hininog Upravnog vijeća raspravljaju saborski klubovi.