Hrvatska PREMA POPISU IZ 2011.

Zagrebačko stanovništvo 'vrlo staro'

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, od 798.875 Zagrepčana njih 15 posto starije je od 65 godina, što zagrebačko stanovništvo prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije svrstava u 'vrlo staro', rečeno je danas na prezentaciji 'Gradske slike zdravlja s okvirom operativnog plana za zdravlje V. faze projekta 'Zagreb - zdravi grad'

Ako se takav trend nastavi, prema procjenama Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, za 30-ak godina udio stanovništva starijeg od 65 godina bit će 25 posto, a udio mladog stanovništva, do 15 godina, ispod 10 posto.

Gradska slika zdravlja je kvalitativna i kvantitativna analiza zdravstvenog stanja građana, a služi za identifikaciju problema, izradu planova promicanja zdravlja i prevencije bolesti, istaknula je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Lidija Hrastić Novak na prezentaciji u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine.

Naglasila je da je u Zagrebu 52 posto srednje obrazovanih, a 16,7 posto visokoobrazovanih građana, ocijenivši takvu situaciju 'dobrim potencijalom za daljnji razvoj', dok kao problem ističe to što je najveći broj nezaposlenih 2010. bio u dobi između 25 i 49 godina života.

Prema podacima Ureda, u Zagrebu je 8.662 korisnika prava na stalnu socijalnu pomoć, a najveći broj korisnika te pomoći su nezaposleni, njih 37,6 posto.

Kao vodeće javnozdravstvene probleme Hrastić Novak istaknula je bolesti srca i krvnih žila, maligne neoplazme, mentalno zdravlje, debljinu i oralno zdravlje, a među deset vodećih uzroka smrti, njih pet je vezano za cirkulacijske bolesti.

Prioriteti V. faze projekta 'Zagreb - zdravi grad', predviđene za razdoblje od 2012. do 2014. godine, promocija su zdravlja i prevencije bolesti, obitelj i zdravlje, nezaposlenost, palijativna skrb, društveno zdravlje te zdravo urbano planiranje okoliša i zdravlja.

'Zdravlje se može postići zajedničkim naporima zajednice, pojedinaca i skupina, zalaganjem i naporima cjelokupne zajednice te dugoročnom edukacijom', zaključila je Hrastić Novak.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još