MINISTARSTVO I SVEUČILIŠTE TRAŽE RJEŠENJE

Hoće li studenti platiti cijenu dramatične financijske situacije u zagrebačkom SC-u?

04.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Hoće li i koliko od ove jeseni porasti cijene studentskog smještaja i prehrane, koje nisu mijenjane od 1995, pitanje je na koje bi odgovor zajedničkim snagama trebali dati predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te studenata i studentskih centara, baš kao što se i traži rješenje oko potraživanja Studentskog centra Zagreb prema Ministarstvu

Studentski centar u Zagrebu muku muči s milijunskim dugom, dio kojega bi riješio kada bi mu resorno Ministarstvo priznalo potraživanja za izgradnju studentskog restorana u znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj te za podmirivanje smještaja i prehrane. U Ministarstvu ta potraživanja smatraju neosnovanima. Na stranu SC-a ZG stao je i Rektorat Sveučilišta u Zagrebu te zatražio od Ministarstva da prizna potraživanja, međutim, to zasad nije polučilo rezultate.

Borongaj kao kamen spoticanja na relaciji SC - MZOS

Prema izračunima Sveučilišta u Zagrebu, 'zagrebački Studentski centar od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta potražuje ukupno 45.010.972 kuna, a spomenuti je iznos nastao tijekom 2007, 2008. i 2009. godine i odnosi se na neplaćene račune za subvenciju prehrane i smještaja studenata te na dio financiranja izgradnje dva paviljona u Studentskom domu Stjepan Radić, financiranje izgradnje studentskog restorana na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj i financiranje troškova održavanja kampusa Borongaj. Naime, spomenuta potraživanja predstavljaju zahtjeve za refundaciju sredstava koje je Studentski centar kao investitor i koordinator radova doznačio dobavljačima i izvođačima na temelju sporazuma kojeg su potpisali SC, MZOS i Sveučilište', objašnjava prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vesna Vašiček, ujedno i s obzirom na funkciju predsjednica Upravnog vijeća zagrebačkog SC-a.

Sveučilište u Zagrebu uputilo je 4. travnja, dakle, prije točno mjesec dana, dopis MZOS-u sa zamolbom da Ministarstvo uvaži i prihvati očitovanje vezano uz spomenuta potraživanja te da sukladno tome doznači potrebna sredstva SC-u. Trenutno su i dalje u tijeku razgovori između predstavnika Ministarstva i Sveučilišta, kao i kompletiranje cjelokupne dokumentacije vezano uz ovo pitanje, no zasad Sveučilište još nije primilo službeni odgovor od MZOS-a, kaže Vašiček.

Jasno je da nenaplaćena potraživanja SC-a, od kojih se većina odnosi na potraživanja prema MZOS-u, otežavaju financijsku situaciju SC-a. 'Prema stanju na dan 31. prosinca 2011, SC ima obveze u visini od oko 96 milijuna kuna, od čega se polovica ovog iznosa odnosi na obveze koje su dospjele, a nisu plaćene. Kašnjenje s plaćanjem obveza prema dobavljačima povećava rashode SC-a i po osnovi kamata, koje su na dan 31. prosinca 2011. iznosile 12,8 milijuna kuna. No, ukoliko bi se izolirao utjecaj kumuliranih potraživanja i obveza SC-a iz prethodnih razdoblja, promatrano na godišnjoj razini, situacija je drukčija, iako nije osigurano poslovanje bez gubitaka', upozorava Vašiček.

SC posluje pozitivno, ali ne na dugi rok

Naime, premda na temelju izvješća za prvi kvartal u 2012. godini zagrebački SC posluje pozitivno, pozitivan rezultat ne može se očekivati na razini cijele godine budući da je u njegovom poslovanju prisutan nesklad između primitaka i izdataka. 'Spomenuti nesklad nastaje zbog činjenice da tijekom dva ljetna mjeseca SC ne ostvaruje prihode od prehrane i smještaja, a da pritom i dalje zadržava kontinuirane rashode za zaposlene i hladni pogon. Također, djelatnosti smještaja i prehrane na godišnjoj razini ostvaruju značajan manjak prihoda nad rashodima iz razloga što su jedinični troškovi usluge smještaja i prehrane veći od iznosa prihoda koji se ostvaruje iz subvencije Ministarstva te od uplate studenta (oko 40 milijuna kuna), kao i zbog činjenice da je cijena prehrane zadnji puta korigirana još 1998. godine kada je cijena jednog obroka određena na razini 17,60 kuna', podsjeća Vašiček.

Tijekom posljednjih godina, razlika između prihoda i rashoda SC-a na djelatnostima smještaja i prehrane pokrivala se iz prihoda Studentskog servisa, koji je u posljednje tri godine značajno pao. Zbog toga SC više ne može osigurati pokriće razlike troškova smještaja i prehrane te iskazuje gubitak u poslovanju na godišnjoj razini.

Dugoročno održivo financiranje osnovne djelatnosti Studentskog centra koje nema za posljedicu generiranje gubitaka na godišnjoj razini i povećavanje obveza iz poslovanja, zahtijeva povećanje prihoda osnovne usluge prehrane i smještaja, odnosno uspostavljanje sustava kojim bi ukupna subvencija Ministarstva i prihodi od participacije studenta pokrili troškove pružanja usluge. Također, istodobno je na rashodnoj strani potrebno kontinuirano djelovati na stagnaciju ili smanjenje rashoda SC-a', zaključuje Vašiček.

Što kani MZOS? Povećati (za koliko) cijene studentskog smješta i prehrane?

U MZOS-u su tportalu kazali da je 's ciljem da se razriješe naslijeđeni odnosi i analizira potraživanja SC-a Zagreb prema Ministarstvu, formirana Radna skupina sastavljena od predstavnika Sveučilišta u Zagrebu, SC-a Zagreb i Ministarstva koja je prikupila sve relevantne dokumente i analizirala zatečeno stanje': 'S obzirom na to da se tumačenje pravne službe Ministarstva temeljeno na postojećim dokumentima ne slaže s potraživanjima SC-a Zagreb, održat će se novi sastanak Radne skupine s ciljem dodatnih analiza i donošenja konačnog stava Ministarstva o potraživanjima SC-a Zagreb.'

U međuvremenu, 'Ministarstvo nastoji pravodobnim uplatama iznosa za subvenciju prehrane i smještaja u 2012. godini osigurati funkcioniranje SC-a Zagreb i njegovo djelovanje u pružanju usluga studentima'. Ističu i da su 'svjesni otežanih uvjeta djelovanja svih studentskih centara u Hrvatskoj zbog nepromijenjene cijene obroka i smještaja u duljem vremenskom razdoblju, naime, cijene prehrane nisu bile mijenjane od 1995. godine'. Stoga, 'Ministarstvo radi na analizi subvencija studentskog standarda u suradnji s predstavnicima studenata, studentskih centara i sveučilišta te će u narednom razdoblju do početka sljedeće akademske godine predložiti mjere racionalizacije sustava subvencija i promjene koje će omogućiti stabilnije poslovanje studentskih centara i poboljšanje usluga studentima'.

Premda ne otkrivaju o kojim će se mjerama raditi, kažu da one 'mogu, ali nužno ne moraju uključivati i značajnu promjenu cijena' te da će 'ovisiti o prijedlozima i postignutim dogovorima povjerenstva čiji će članovi većim dijelom biti predstavnici studenata'.


'Do ovakve financijske situacije uopće nije ni trebalo doći!'

Međutim, predstavnici studenata očito baš i ne znaju previše o namjerama Ministarstva, naime, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Danko Relić kaže da 'uopće nisu upoznati s informacijama iz MZOS-a'.

'Smatramo da moramo biti uključeni u rad spomenutog povjerenstva, ne želimo da nas pozovu kad prijedlog pravilnika već bude gotov, pa da nas se, samo pro forma uključi u donošenje pravilnika. Veliki sustavni problem je što se studente, bez obzira na kojoj razini i instituciji, uglavnom uključuje u rad pojedinih povjerenstava samo kako bi se ispunila zakonska norma, a ne kako bi studenti uistinu rekli svoje mišljenje i doprinijeli razvoju studentskog standarda', upozorava Relić.

Pritom ističe da 'do sadašnje financijske situacije SC-a nije ni smjelo doći!' 'Mišljenja sam da je ravnatelj sve dionike (Sveučilište, MZOS i studente) trebao obavijestiti u trenutku kada se dug počeo akumulirati, trebali smo znati za dug najkasnije u onom trenutku kad je on iznosio jedan milijun, a ne sada kada se taj iznos kreće nešto više od 110 milijuna kuna'.

'Za početak smatram da je potrebno provesti neovisnu reviziju poslovanja po svim djelatnostima te vidjeti koliko možemo uštedjeti racionalizacijom poslovanja. Također, potrebno je utvrditi odgovornost za ovakvo stanje', zaključuje Relić.

'Studenti u Zagrebu kao jednom od najskupljih gradova u Hrvatskoj imaju najniže cijene smještaja'

Ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Niko Vidović naglašava da 'SC unatoč poskupljenjima i energenata i namirnica i dalje redovito osigurava i hranu i smještaj studentima po cijenama koje su prilagođene studentskom standardu i koje su niže od troškovnih': 'Zahvaljujući racionalizacijama u poslovanju uspijevamo izvršavati svoje obveze i prema korisnicima i prema zaposlenicima, no to pod ovakvim uvjetima nije dugoročno održivo stanje.'

'SC, uz neke djelomične korekcije, posluje s cijenama koje su određivane 1993. i 1998. godine, što očito više nije realno. Odlukom Vlade od 2004. godine određeno je da se cijene godišnje korigiraju u skladu s realnim troškovima, no to dosadašnja ministarstva nisu činila, pa je sadašnje stanje posljedica toga. U jednom od najskupljih gradova u Hrvatskoj imamo najniže cijene smještaja, prosječna cijena je 360 kuna, a cijena koštanja 522 kuna, cijena meni obroka je 16,70 kuna, a cijena koštanja tog istog obroka iznosi 21,7 kuna. Govorimo, dakle, o razlici od pet kuna', upozorava Vidović.

'MZOS, a ne SC, financira studente

I podsjeća da se ugovorom sa SC-om iz 2001. godine, resorno ministarstvo obvezalo studentima subvencionirati prehranu i smještaj. MZOS financira studente, a ne SC, putem dogovorenog mehanizma iksica, a SC na osnovu potrošenog Ministarstvu prosljeđuje fakture za naplatu. SC je samo jedan od pružatelja tih usluga studentima na osnovu ugovora s MZOS-om, no s obzirom na socijalni karakter naše ustanove te ćemo usluge, bez obzira na pitanje neriješenih potraživanja, nastaviti pružati u mjeri koju će nam omogućiti uplate Ministarstva i naši vlastiti prihodi'.

S obzirom da SC ne odobrava povećanje cijena, nego na osnovu realnih troškova predlaže cijenu i ne određuje tko će pokriti razliku, Vidović kaže da bi odgovor na pitanje o povećanju cijena zapravo trebalo dati Ministarstvo u dogovoru s predstavnicima studenata: 'MZOS može studentima povećati subvenciju za tih pet kuna po obroku, podijeliti teret povećanja cijena sa studentima ili odrediti da razliku plaćaju sami studenti. S naše strane ćemo i dalje nastojati našu cijenu usluga držati što je moguće nižom.'

'A što se tiče Borongaja, važno je znati da SC nije bio investitor, nego realizator studentskog restorana koji je preseljenjem triju fakulteta u kampus bio prijeko potreban. Investitor je MZOS i na financiranje Borongaja obvezuje ga Sporazum o financiranju izgradnje restorana na Borongaju', napominje Vidović, koji 'očekuje da će SC naplatiti svoja potraživanja te vjeruje da će se ta pitanja dogovorno riješiti u predstojećem razdoblju'.