MINISTARSTVO ŠUTI

Borba protiv rada na crno vježba se na dadiljama

25.04.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Nakon što je država pokazala što znači borba protiv rada na crno banuvši starijoj gospođi koja u svom domu čuva nekoliko jasličke djece u Delnicama, gradu koji nema jaslica, na vrata, Udruga hrvatskih dadilja apelira na Ministarstvo socijalne politike i mladih da nadležnim institucijama, u prvom redu Državnom inspektoratu i Poreznoj upravi objasni kako je Zakon o dadiljama u izradi te kako im je potrebno razdoblje prilagodbe na nove uvjete koji će prvi put u Hrvatskoj biti zakonski regulirani

Inspektori su u Delnicama prijavili i roditelje djece i dadilju zbog rada na crno. Vesna Rašić, predsjednica Udruge hrvatskih dadilja kazala je kako ovo nije prvi ovakav slučaj; drugi nisu dospjeli u javnost. A javnost je, rekla je Rašić, ogorčena ovakvim pristupom; uznemireni su roditelji i djeca, ali i same dadilje, kojih je, prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj 15 tisuća

'Pretpostavljamo da Ministarstvo može obavijestiti mjerodavne institucije da ne upadaju u kuće dadiljama dok Zakon ne zaživi i da ne plaše roditelje', poručila je predsjednica Udruge. Zakon bi svjetlo dana, neslužbeno doznajemo, trebao ugledati na ljeto.

Izrada Zakona bez strukovne udruge?

Rošić je rekla da, osim kratkog razgovora s ministricom Milankom Opačić, nitko u Ministarstvu nije zvao predstavnice ove strukovne udruge vezano za izradu Zakona. 'Danima pokušavam telefonski doći do gospođe koja radi na Zakonu. Molila sam za razgovor, no nikako ne mogu stupiti u kontakt s njom; vjerojatno me ne želi primiti. A Zakon se piše o nama; naša iskustva bi im dobro došla', kazala je Rošić.

'Molimo da više ne upadaju ljudima u domove'

No samo donošenje Zakona o dadiljama neće donijeti instant rješenje. Iz Udruge zato mole da se omogući prijelazno razdoblje tijekom kojeg bi dadilje imale vremena sve što bude propisano i ispuniti. Naime, status će dio njih rješavati otvaranjem obrta. Za umirovljenice to znači zamrzavanje mirovine. Studentice bi taj posao pak mogle obavljati preko agencija ili slično. Usto, svi oni koji u svom domu organiziraju čuvanje djece, morat će zadovoljiti i neke uvjete, od pedagoških i prostornih, do edukacije za dadilje.


Ulaskom u EU nastat će veliki problemi u predškolskom odgoju

Rošić je stoga predlagala Opačić da prvo provede pilot-projekt u jednoj županiji te da se primjena ovih noviteta postupno primijeni kako bi se javnost senzibilizirala, no ministrica je odbila prijedlog. Praksa u Europskoj uniji pokazala je da treba vremena dok lokalna samouprava i šira zajednica ne shvate o kakvu obliku skrbi se radi', istaknula je Rošić.

Dužnost države, posebice tijela lokalne samouprave, jest omogućiti roditeljima predškolsku skrb za djecu. Sustav predškolskog odgoja je zastario i zapeo u vremenu kada su roditelji radili od šest do 14, nisu imali prekovremenih i slično. 'Državni i privatni vrtići ne zadovoljavaju te potrebe, a mi tako živimo već 20 godina i čekamo taj zakon. Dadilje su cijelo vrijeme tu, a sustav predškolskog odgoja dugo je okretao od nas glavu tvrdeći kako dadilje neće čuvati djecu', dodala je Rošić i pritom prozvala i Jadranku Kosor.

Najveći će problem nastati kada 2013. uđemo u EU, kada će vrijediti drugi standardi predškolskog odgoja. U grupama neće više moći biti 25, 27 djece, morat će se povećati broj odgajateljica, a i prostorni uvjeti će biti znatno stroži. Puno vrtića te uvjete jednostavno neće zadovoljiti, upozorila je.