ŠTO ĆE SAD BITI S HOLY?

'Kalambura je dobila lažnu potvrdu zbog omaške službenice'

25.04.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Sanja Kalambura prošli je četvrtak dobila posao šefice Fonda za zaštitu okoliša na temelju dobre vjere ministrice Mirele Holy i potvrde da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Kako je USKOK u veljači protiv nje podnio optužnicu, Ministarstvo pravosuđa jučer je poslalo inspekciju na Općinski kazneni sud gdje je utvrđeno, tvrdi glasnogovornik Dražen Kevrić, da je potvrda pogrešno izdana jer je službenica suda 'zametnula ključni kartončić'

'To je možda moja greška, ja na sebe preuzimam odgovornost i ja stojim iza Sanje Kalambure', rekla je prošloga petka na konferenciji za novinare ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy na pitanje preispituje li odluku o imenovanju USKOK-ove optuženice na mjesto šefice Fonda za zaštitu okoliša.

Već sljedećeg dana premijer Zoran Milanović rekao je da ne bi dopustio da ta odluka prođe na Vladi prošloga četvrtka samo da je znao tu vrlo važnu činjenicu - da optužnica protiv Kalambure čeka pravomoćnost na Županijskom sudu u Zagrebu.

Holy je, naime, stala iza Kalambure uvjerena u njezinu 'profesionalnost i sposobnost' koju je navodno dokazala na javnom natječaju, ali i u nekadašnjoj direktnoj suradnji s ministricom. Osim toga, Holy se pozivala na famoznu sudsku potvrdu koja je očigledno lažno svjedočila o nepostojanju sudskih procesa protiv Kalambure.

Nelogičnu potvrdu s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jučer je provjerilo Ministarstvo pravosuđa i utvrdilo da je ona izdana zbog 'omaške' jedne od pravosudnih službenica.


'Čim smo čuli da je izdano takvo uvjerenje Sanji Kalamburi, utvrdili smo da u evidenciji postoji jedan kartončić o podnesenoj optužnici i da to uvjerenje zaista nije smjelo biti izdano', rekao je Dražen Kevrić za tportal priznajući pogrešku suda:

'Službenica je učinila omašku jer u dokumentaciji nije primijetila još jedan kartončić o podnošenju USKOK-ove optužnice zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti dok je bila djelatnica Fonda. To se stoga pripisuje slučajnoj pogrešci službenice, a o njezinoj daljnjoj karijeri odlučit će Ministarstvo koje je provelo inspekciju', kaže Kevrić i ističe da je Općinski kazneni sud prošle godine izdao ukupno 38.000 potvrda o kažnjavanju i provođenju sudskih postupaka, što se svodi na izdavanje 160 potvrda dnevno.

Je li pogrešno izdana potvrda na sudu bila zaista samo omaška prezaposlene službenice ili lažiranje s namjerom da se pomogne Kalamburi da bi postala šefica Fonda, trebalo bi utvrditi Ministarstvo. No najvažnije pitanje je kako si je ministrica Holydozvolila takvo ignoriranje pravosuđa? Mogla je, naime, samo jedim pozivom na sud zatražiti provjeru potvrde koja je, s obzirom na javnu činjenicu o podnesenoj optužnici iz USKOK-a, svakom odgovornom poslodavcu, a pogotovo ministru, trebala biti sumnjiva.

Umjesto komunikacije s pravosudnim tijelima, Holy je izabrala razgovarati s Kalamburinim odvjetnikom Stjepanom Vokićem koji joj je dao 'zeleno svjetlo' za imenovanje rekavši da ta optužnica na Županijskom sudu samo čeka sutkinju da se vrati s bolovanja da bi je odbacila. Na tu je konkretnu izjavu reagirao i glasnogovornik Županijskog sudaKrešimir Devčić koji smatra da je nedopustivo da ministrica Holy prejudicira sudske odluke. Te navode, u odnosu na Kalamburinog odvjetnika, smatra kršenjem Kodeksa odvjetničke etike.

Holy se, po uzoru na ministra Radimira Čačića, pozvala na vlastitu odgovornost u slučaju pogreške. Rasplet ove situacije jasno ukazuje da je Holy učinila pravi amaterski propust te će 'imati čast' pokazati što to znači odgovornost jednog od ministara Kukuriku vlade. Kako je današnju konferenciju za novinare u povodu predstavljanja Zakona o otpadu vješto zaobišla, čini se da još nije spremna demonstrirati odgovor na to pitanje. Za to će priliku imati i sutra, kada će Vlada, nakon samo sedam dana, razriješiti Kalamburu njezine javne dužnosti u Fondu za zaštitu okoliša.