PRIZNANJE GONG-A

Otkrijte koja je najtransparentnija županija u Hrvatskoj

25.04.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorska županija najtransparentnija je u Hrvatskoj, prema saznanjima GONG-a. Na jučerašnjoj svečanosti, održanoj u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, donedavnom županu Siniši Hajdašu Dončiću i aktualnoj županici Sonji Borovčak uručeno je to priznanje

'Upravo na tragu daljnjih ulaganja u transparentnost Krapinsko-zagorske županije, predstavljen je i jedinstven portal u Hrvatskoj – Građani predlažu - koji se nalazi na adresi prijedlozi.kzz.hr. Riječ je o komunikaciji koja omogućava građanima da predlažu i savjetuju županiju, na način da objavom prijedloga putem web stranice ulaze u tzv. sustav glasanja.

Putem sustava glasanja, u kojem sudjeluju svi građani koji posjećuju stranicu, prijedlog s najvećim brojem glasova, na prijedlog županice, ulazi na dnevni red prve sljedeće županijske skupštine te se o njemu raspravlja i donosi konačan sud. Ovim, uistinu jedinstvenim, projektom, koji zasad koriste i estonska i slovenska vlada, omogućena je vrlo uska povezanost građana i njihovog predstavničkog tijela, županijske skupštine.

U periodu od rujna 2011. do veljače 2012. godine GONG je drugi put, u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj, proveo istraživanje transparentnosti rada i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave (127 gradova, 429 općina i 20 županija) s ciljem utvrđivanja trenutne situacije i, u slučajevima gradova i općina, njihovog napretka u odnosu na prvo istraživanje u područjima transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima, suradnje s organizacijama civilnog društva te funkcioniranja mjesne samouprave. Ova su područja prepoznata kao ključna za daljnji razvoj demokracije i sudjelovanje građana u političkom životu njihovih lokalnih zajednica', stoji u priopćenju Krapinsko-zagorske županije.