NOVINARI GLASA ISTRE

'Protivimo se sve većim uredničkim pritiscima!'

24.04.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske Glasa Istre i HND Glasa Istre nakon zajedničkog sastanka prošlog tjedna javno su se usprotivili 'sve učestalijim i sve očitijim uredničkim intervencijama u tekstovima u Glasu Istre, neprofesionalnom tretmanu i pritiscima'

U petak 20. travnja 2012. godine u 17 sati u velikoj redakciji Glasa Istre održan je zajednički sastanak podružnica Sindikata novinara Hrvatske Glasa Istre i HND-a Glasa Istre nakon kojeg su donijele zajedničku izjavu te zatražile od glavnog urednika Glasa Istre Ranka Borovečkog da objavi ovu izjavu u Glasu Istre. Izjava nije objavljena s pisanim objašnjenjem glavnog urednika da se 'sastoji od niza netočnih i neutemeljenih tvrdnji'.

'Protivimo se sve učestalijim i sve očitijim uredničkim intervencijama u tekstovima u Glasu Istre, kao i neprofesionalnom tretmanu i pritiscima kojima su izloženi novinari ovog lista. To se redovito radi u dijelovima tekstova u kojima se kritički govori o postupcima istarske lokalne vlasti. To je u zadnje vrijeme vidljivo i u jednostranom plasiranju teme o zaštiti Svete Katarine i Monumenata kao javnog kulturnog dobra, odnosno izjavi neprimjerenih optužbi župana Ivana Jakovčića kojima je bez dokaza cijelu konzervatorsku struku prozvao mafijom. Cilj nam je isključivo zaštita digniteta novinarske struke i vjerodostojnosti Glasa Istre kao novine i zaštita naših zakonskih sindikalnih, radničkih i novinarskih prava', ističu novinari Glasa Istre.