NIJE ISPITANA MARKAČEVA MAJKA

Vrhovni sud poništio presudu za aferu Dubai

23.04.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Vrhovni sud poništio je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji Dubai i vratio suđenje na početak. Naime, u ovom slučaju prvi su put primijenjene zakonske odredbe o 'proširenom oduzimanju imovine', pa su bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču, uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita, oduzete i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije porijeklo nije mogao dokazati

Poništene su i presude za Markačevog suoptuženika, bivšeg poreznog inspektora Ranka Vukoju, koji je 2009. godine osuđen na godinu i pol zatvora priznavši kazneno djelo, a financijski inspektor Željko Sičaja osuđen je na šest mjeseci.

Presudu je donio sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, a na Vrhovnom sudu je slučaj pao jer se tijekom suđenja nije saslušala Markačeva majka na koju je glasio dio oduzete imovine. 

Ročište na kojem bi se ta nepravilnost mogla ispraviti zakazano je već za svibanj i nova presuda bi trebala biti izrečena do ljeta. 

Sud je, naime, utvrdio da je Sičaja preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku tvrtki Futura media i High definition production Denisu Dorčiću, to jest da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su tražili 50.000 eura mita, a žrtva korupcije predala je Vukoji u veljači 35.000 označenih eura koje je on podijelio s Markačem. Dorčić je naknadno postao pouzdanik tužiteljstva. 

Obrazlažući presudu Turudić je kazao da sud nije povjerovao tvrdnjama Markača i Sičaje, koji su porekli primanje mita, tim više što su optuženici tijekom policijsko-uskočke anikorupcijske akcije uhvaćeni 's prstima u pekmezu'. Posebno se osvrnuo na prvooptuženog Markača, ističući da je kao državni službenik primanjem mita poslao pogrešnu poruku građanima.