PRORAČUN SE SLABO PUNI

Bandić želi srezati plaće zaposlenih u Gradu

23.04.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Ako sindikati pristanu na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, oko 10.500 zaposlenika Grada dobilo bi početkom svibnja umanjenu plaću za travanj u prosjeku za oko 350 kuna neto, doznajemo od gradskog pročelnika za finacije Slavka Kojića

Punjenje zagrebačkog proračuna u prvom kvartalu 2012. podbacilo je za 240 milijuna kuna, odnosno 15 posto od planiranog što je gradonačelnika Milana Bandića natjeralo da stupi u pregovore sa sindikatima zaposlenika u Gradskoj upravi o smanjenju plaća za pet posto te rezanju materijalnih prava iz kolektivnog ugovora na samo neoporezivi dio kako je to na državnoj razini, odnosno na 2.500 kuna

SDP kao krivac

Za lošije punjenje proračuna u Gradusmatraju da dio krivice ide i na SDP, jer na kapaljku pušta gradnjuobjekata od kojih bi se proračun bolje punio. Dovoljno je samo spomenutida je u jednom tjednu, u prosincu 2011., stopirano oko 150 milijunakuna. SDP je nakon godina suradnje s Bandićem, kada mu je bez problemapuštao prodaje zemljišta i gradnju objekata, za što se kasnije, zbog navodnih malverzacija, kajao, sada odlučio temeljitije češljatidokumentaciju što dovodi do manje gradnje, ali i sporijeg punjenjaproračuna. 

Ako se oostigne dogovor, oko 10.500 zaposlenika Grada dobilo bi, početkom svibnja, u prosjeku za oko 350 kuna umanjenu neto plaću za travanj.

'Proračun se puni lošije od planiranog i u usporedbi s istim razdobljem 2011., to je manje za pet posto, odnosno za oko 80 milijuna kuna. U odnosu na zacrtani plan u 2012., u prvom kvartalu podbačaj je 15 posto.

'Najviše su podbacili neporezni prihodi, jer se ništa ne gradi. Ono što je dobar pokazatelj jest to da su porezni prihodi rasli tri posto, do čega je došlo promjenom sustava oporezivanja osobnih dohodaka što je stupio na snagu sa 1. ožujka', kazao je pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Gradski 'ministar' financija napomenuo je kako je zadiranje u materijalna prava iz kolektivnog ugovora i plaće bilo nužno te kako se na ovaj način na godišnjoj razini planira uštedjeti između 80 i 100 milijuna kuna.

'Zadiranje u materijalna prava iz kolektivnog ugovora, ako dođe do dogovora sa sindikatima, ne znači da bi bilo trajno. Suspenzija tih prava bi bila na određeno vrijeme dok se situacija ne popravi, a sa sindikatima bismo svaka tri mjeseca pratili punjenje proračuna', naglasio je Kojić.

Nekoliko čelnika sindikata, s kojima smo razgovarali, kazali su da su o prijedlogu smanjenja plaća i rezanja prava iz kolektivnog ugovora čuli, ali da napismeno još nisu ništa dobili te da će se o svemu očitovati kada gradonačelnikov prijedlog budu vidjeli crno na bijelom.

Kao konačni datum kada bi se trebalo znati hoće li do dogovora doći postavljen je 3. svibnja.