Hrvatska OPREZ!

Popis hrane koja sadrži opasne tvari

Koncem ožujka u Narodnim novinama broj 33 objavljen je popis Ministarstva poljoprivrede na kojem su nabrojene prehrambene namirnice za koje je potrebna stroža kontrola zbog povećane kontaminacije opasnim tvarima. Na popisu sa 40-ak namirnica nalazi se mnogo onih koje svakodnevno jedemo, poput rajčica, raznih začina, jagoda, graha..., otkriva Večernji list

Riječ je o hrani iz uvoza koja se nalazi na policama većine domaćih trgovina. 'Takvim načinom upozoravanja na određenu hranu nastaje obveza inspekcijskih organa koji moraju izuzeti hranu pri uvozu u Hrvatsku. Aflatoksini ili kao šira grupa mikotoksini metaboliti su plijesni, otrovi koje neke vrste plijesni (više od 300 vrsta) stvaraju da bi zaštitile svoje stanište. Nažalost, aflatoksini su izuzetno toksični za ljude i životinje. Na spomenutom popisu navode se lješnjaci, kikiriki i proizvodi na kojima aflatoksini nastaju tijekom sušenja. Aluminiji, jedan od također često spominjanih štetnih spojeva, metal koji može doći iz različitih izvora, okoliša, sirovine… na popisu je jer je izrazito toksičan i djeluje na živčani sustav uzrokujući bolest sličnu Alzheimerovoj', objasnio je za Večernji list Marijan Katalenić iz analitičkog laboratorija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na popisu su se tako našli pesticidi, teški metali olovo i kadmij koji polako truju ljude, zatim salmonela u začinskom bilju koja je posljedica nehigijenskih uvjeta sušenja i upotrebe otpadnog materijala, recimo životinjskog ili ljudskog fecesa za gnojenje. Velik broj namirnica sadrži i kancerogena bojila sudan, koja se dodaju u ekstrakte čili paprike da bi se dobila lijepa crvena boja.

Listu hrane koja zahtijeva strožu kontrolu Ministarstvo poljoprivrede dobilo je od Europske unije.
169326,145256,110560,113142Evo popisa spornih namirnica, koje zahtijevaju strožu kontrolu inspekcijskih organa u RH:

Preporuka Hrvatske agencije za hranu

Pet je ključeva za sigurnost hrane. Za početak, najvažnije je održavati čistoću: prije konzumacije te za vrijeme pripreme neophodno je prati ruke. Također je nužno odvajati sirovu od kuhane hrane, jer sirova hrana može sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme kuhanja. Hranu je nužno potpuno termički obraditi, jer temeljito kuhanje ili pečenje ubija mikroorganizme. Čuvajte hranu pri sigurnim temeperaturama, ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Uvijek koristite sigurnu vodu ili je prokuhajte kako biste je učinili sigurnom.

Lješnjaci iz Azerbajdžana;
Kikiriki iz Brazila, Indije, Gane i Južnoafričke Republike;
Suha tjestenina (rezanci) iz Kine;
Svježi pomelo iz Kine;
Zeleni i crni čaj iz Kine;
Grah iz Dominikanske Republike i Tajlanda;
Gorka dinja iz Dominikanske Republike;
Paprike (slatke i ostale, cijele, mrvljene ili drobljene) iz Indije, Perua, Dominikanske Republike, Egipta i Tajlanda;
Patlidžani iz Dominikanske Republike;
Naranče iz Egipta;
Breskve iz Egipta;
Šipak iz Egipta;
Jagode iz Egipta;
Kari iz Indije;
Proizvodi s čilijem iz Indije;
Macis (cvijet muškata) iz Indije;
Đumbir iz Indije;
Kurkuma iz Indije;
Okra (bamija) iz Indije;
Sjemenke lubenice iz Nigerije;
Listovi korijandra iz Tajlanda;
Bosiljak iz Tajlanda;
Menta iz Tajlanda;
Rajčica iz Turske;
Suho grožđe iz Uzbekistana;
Kupus, cvjetača, korabica i kelj iz Tajlanda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još