MIRELA HOLY

'Zakon o zaštiti okoliša donosi najveću reformu u 50 godina'

20.04.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy i njezin pomoćnik Nenad Strizirep danas su predstavili novi Zakon o zaštiti okoliša za koji kažu da je povijesni, jer mijenja cijeli sustav i donosi najveću reformu u posljednjih 50-ak godina

Ministrica Mirela Holy kazala je da njihov prijedlog Zakona donosi reformu koja se odnosi na formiranje Nacionalne parkovne agencije koja će preuzeti na sebe upravljanje zaštićenim područjima poput nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih područja. Tvrdi i da će se pojednostaviti administrativna procedura na tom području u cijelosti.

Nenad Strizirep, šef Uprave za zaštitu prirode, rekao je da Zakon predstavlja najveći iskorak u stogodišnjoj tradiciji zakonodavstva na području zaštite okoliša u Hrvatskoj: 'Analizom sadašnjeg sustava sa 19 javnih ustanova (osam u području upravljanja nacionalnih parkova i 11 u području upravljanja parkovima prirode) zaključili smo da je taj sustav nefunkcionalan i skup te da ne postoje adekvatni mehanizmi kontrole nad poslovanjem tih ustanova.'

Strizirep reče da su zaključili kako se ne vodi jedinstvena politika upravljanja tim područjima. Problem je to što su se ustanove bavile različitim djelatnostima zapostavljajući svoje primarne djelatnosti zaštite, održavanja i promicanja zaštićenog područja.

'Da bismo popravili stanje, uzeli smo model svjetske prakse, imaju ga Sjedinjene Američke Države, i prilagodili ga. To su velike novosti kojima bismo trebali postići da se te sekundarne djelatnosti koncesioniraju, a tu mislim na hotelijerstvo koje je stvaralo uglavnom gubitke. Isto tako mislim da se novac koji se zarađuje u parkovima i vraća parkovima, a ne da se troši na različita sponzorstva', rekao je Strizirep.

Upitan hoće li se s Nacionalnom parkovnom agencijom stvoriti višak zaposlenih, Strizirep je rekao da će Agencija preuzeti upravljačka prava nad 19 uprava: 'U prvoj fazi će svi zaposlenici koji su zatečeni u tim ustanovama nastaviti s poslovanjem Agenciji, a činjenica je da imamo i višak ljudi. Međutim, višak ćemo rješavati kroz koncesioniranje, jer se radi o višku u sekundarnim, a ne primarnim djelatnostima.'

Strizirep je rekao kako nije cilj otpuštanje, nego dovođenje mladih i školovanih ljudi da vode nacionalne parkove. 'Nitko ne ide na ulicu', naglasio je. Ministrica Holy dodala je da će biti ukinuta sva upravna vijeća parkova i da će nestati funkcija ravnatelja nacionalnih parkova, već se uvodi titula 'voditelj'.


Nacionalna parkovna agencija bi u roku od šest mjeseci od dana osnutka morala preuzeti sva upravljačka prava, a nakon toga slijedi koncesija, prije svega hotela na Brijunima te hotela na Plitvičkim jezerima. Za hotele na Brijunima već postoji zanimanje koncesionara, rekao je, ali nije htio odavati detalje pregovora.

Ministrica Holy rekla je da je poanta da se hoteli više ne griju na mazut kao do sada, da riješe probleme pročišćavanja otpadnih voda i otpada: 'Koncesionare ćemo natjerati da održivo upravljaju tim kapacitetima, a ako se koncesionar neće pridržavati koncesijskog ugovora, izgubit će pravo na koncesiju.' Naglasila je da nije riječ o privatizaciji, već o tome da se zaštićenim područjima počne upravljati na održiv način.