U ŽESTOKOJ KONKURENCIJI

Vrgorčanin osvojio nagradu UN-a

21.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Vrgorački gimnazijalac Valentino Grbavac, koji studira na Macalester Collegeu u St.Paulu u Minnesoti, kao član sveučilišnog tima osvojio je nagradu za najbolji nastup na National model natjecanju Ujedinjenih naroda u New Yorku

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovalo je 3.000 studenata u 300 delegacija iz Amerike, Europe, Azije, Južne Amerike i Kanade, a mladi sveučilištarci svoja znanja i govorničke vještine demonstrirali su na vanjskopolitičkoj i humanitarnjoj situaciji u Libiji. Valentino Grbavac je svojim nastupom osvojio stručni žiri.

Delegacija američkog Macalester Collegea, u kojoj je Valentino Grbavac, izabrana je za najbolju delegaciju.

Valentino Grbavac porijeklom je iz Graba, sela nedaleko od Ljubuškog, no majka mu je Vrgorčanka (iz sela Dusine), a pohađao je vrgoračku gimnaziju 'Tin Ujević'. Preko natječaja međunarodnog internata nastavio je školovanje u United World Collegeu u Duinu u Italiji, nakon čega je dobio dvije stipendije u vrijednosti od 220.000 dolara i mogućnost četverogodišnjeg studiranja na Macalester koledžu, jednom od 25 najboljih u Americi.

Prema riječima ravnatelja vrgoračke gimnazije, prof. Josipa Gašpara, Valentino je treći učenik iz Gimnazije 'Tin Ujević' koji je putem međunarodnih natječaja otišao u Italiju, a svi su bili uspješni na studijima u inozemstvu, tako da se nada da će i Valentino uspješno završiti koledž u Americi.

'To je njegova želja odavno', govori nam njegov bivši razrednik prof. Ivica Gašpar. 'Već u prvom ili drugom razredu iskazivao je ambiciju za studiranje u Americi, no nisam se nadao da će završiti kao govornik u Ujedinjenim narodima. Ugodno sam iznenađen. Bio je tih učenik, miran, pristojan. Drago mi je čuti da briljira u Americi', ocijenio je profesor fizike.

Mladi Grbavac nakon završetka američkog koledža planira upisati magisterij međunarodnih odnosa na London School of Economics and Political Science.