BITKA ZA BESPLATNO ŠKOLSTVO

Studenti traže da im se ministar Primorac osobno obrati

27.04.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji već osmi dan blokiraju nastavu na tom fakultetu, odbili su komentirati današnju najavu ministra znanosti Dragana Primorca da će se pristupiti izmjenama zakona koje bi omogućile model besplatnog studiranja, zatraživši da im to osobno potvrdi sam ministar

Ministar Primorac danas je, nakon promocije odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika, rekao da se osobno zalaže za besplatno obrazovanje od vrtića do doktorskih studija, ali uz poštivanje kriterija uspješnosti. Dodao je i da će se s tim u vezi u izmjene Zakona o visokom obrazovanju krenuti kada se rektori usuglase oko toga jesu li za školarine ili za njihovo ukidanje.

Predstavnici studenata na današnjoj konferenciji za novinstvo nisu mogli ni reći kako će se postaviti ako ih fakultetska uprava prestane podržavati, s obzirom na to da je dekan Miljenko Jurković za danas sazvao vijeće pročelnika odsjeka, bez njihova sudjelovanja. O tome će se odlučivati na plenumu, rekli su studentski predstavnici koji bez odlučivanja cijeloga plenuma, kažu, nemaju ovlasti ništa komentirati.

Na peticiji kojom traže besplatno studiranje, do sada su, kažu, u Zagrebu i Rijeci prikupili oko 10 tisuća potpisa.

Predstavnici prosvjednika rekli su i da će se tijekom popodneva znati hoće li im se u prosvjedu i blokadi pridružiti studenti Hrvatskih studija u Zagrebu.