JAKOVINA: ZAŠTO SE BUNE SELJACI

'Isplaćeno oko milijardu kuna poticaja prije zakonskog roka'

20.04.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 6. travnja izvršila je isplatu potpora za izravna plaćanja u iznosu od 748 milijuna kuna te je isplaćeno 85 milijuna kuna tzv. dohodovnih potpora

Podatke o isplaćenim potporama u poljoprivredi nakon brifinga za novinare iznio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdivši kako nema razloga za nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača, jer se obveze prema njima – ispunjavaju.

'Prosvjedi jesu legitimno pravo iskazivanja (ne)zadovoljstva poljoprivrednih proizvođača, ali trebaju biti argumentirani i opravdani. Većina zahtjeva pojedinih samozvanih predstavnika seljačkih udruga nema argumentaciju i opravdanje, jer je u podacima o isplatama poticaja vidljivo da je Vlada odgovorno odradila sve ono što smo rekli', ustvrdio je ministar Jakovina.

Podsjetio je kako je zakonski rok za isplatu poticaja za prošlu godinu 30. lipnja te istaknuo da je 'tri mjeseca prije zakonskog roka, a u cilju što bolje pripreme proljetne sjetve i olakšavanja financijske situacije proizvođačima, isplaćeno 50 posto poticaja'.

'To je skoro milijardu kuna i to hrvatsko selo nikada nije dobilo u ovom dijelu godine u tom iznosu. Ako problemi i nezadovoljstvo radom Agencije za plaćanja ili određenih segmenata agrara, priznajem da se poneka greška može riješiti. Generalizirati da se nešto nije ispoštovalo ili isplatilo ne stoji i to možemo vrlo argumentirano brojkama i potvrditi', rekao je ministar Jakovina.

Kao probleme u isplatama poticaja naveo je 'nekonzistentne račune', ali i upozorio kako će jedan dio korisnika 'na stand by', jer imaju puno veće obaveze prema državi kroz porezni dug, nego što imaju pravo na potpore. 'Kad uđu u reprogram dugova s Poreznom upravom, uslijedit će i isplate prema tim korisnicima', najavio je ministar.

Kad je ukidanje izvoza svinjetine na tržište Europske Unije u pitanju, ministar Jakovina najavio je intenziviranje rješavanja tog problema s Bruxellesom. Priznao je kako je to 'dosta značajno pitanje, ne zbog toga što Hrvatska ima ogromne viškove, nego zbog proizvoda koji su hrvatski brend'.

'Nažalost, nemamo dovoljnu proizvodnju svinjetine ni za svoje potrebe, ali imamo značajan dio proizvoda koji su brendovi i koji imaju mjesto na europskom tržištu – govorim o pršutu, kulenu i drugim svinjskim prerađevinama. Proveli smo sve radnje na suzbijanju svinjske kuge, pa to više nije ni sigurnosno, ni zdravstveno, ni veterinarsko, nego trgovinsko ili čak političko pitanje', rekao je ministar Jakovina.

Uvjeren je kako će proizvodi iz Hrvatske dobiti mogućnost izvoza na europsko tržište 'i prije nego što postanemo članica EU' te najavio potporu Ministarstva poljoprivrede u brendiranju, zaštiti kvalitete proizvoda, ali i skraćivanju rokova za davanje i oznake izvornosti.

'Vjerujem da ćemo imati puno više od sedam proizvoda koji nose oznaku izvornosti kojom samo dobivaju dodatnu vrijednost, ali i značaj te mogućnost plasmana po višoj cijeni na tržištu', zaključio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.