TUĐMANU SE NE BI SVIDJELO

Novi dalmatinski regionalizam: desni, europski i socijalno osjetljiv?!

20.04.2012 u 07:20

Bionic
Reading

Oko 130 osnivača, mahom bivših HSP-ovaca izbačenih iz stranke zbog kritike Ante Đapića i neposlušnosti prema Danijelu Srbu, utemeljilo je HDSSD. Sličnost akronima nove stranke s Glavaševim HDSSB-om nije slučajna: bivši pravaši otvoreno tvrde da su im slavonski regionalisti uzor, a medijima su potajno plasirali vijest da su blagoslov za svoj potez dobili od osuđenog ratnog zločinca osobno, u mostarskom zatvoru

Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije deveti je pokušaj stvaranja političke stranke s nazivom ove regije u imenu, a premda su svi prethodni bili neuspješni - izuzev Dalmatinske akcije, koja je nasilno ugušena montiranim sudskim procesom početkom devedesetih - inicijatori se nadaju da će biti prepoznati po potpuno novom receptu. Desničari, a regionalisti. 'Ljuti' Hrvati - a puna su im usta 'samovolje bogatog Zagreba'. Uz to još promoviraju i europska načela, a zalažu se za ukidanje županija te uspostavljanje Dalmacije kao regije sa Splitom kao središtem izvršne vlasti. Da je Franjo Tuđman živ, ne bi se dobro proveli.

Ovako, spremaju se za lokalne izbore pod vodstvom liječnika Hrvoja Tomasovića, bivšeg splitskog HSP-ovca, u ozbiljnoj javnosti prepoznatog kao oštrog kritičara Željka Keruma, dok se u ležernijim rubrikama pojavljivao kao partner bivše missice Ane Sasso. Tomasović najavljuje da će nakon prošlotjedne osnivačke skupštine u Kninu krenuti u ubrzano osnivanje ogranaka u sve četiri dalmatinske županije, potom i na sabor stranke u rujnu, da bi na proljeće iduće godine ušao u kampanju za lokalne izbore s vrlo oštrim porukama.

'Odgovorit ćemo beskrupuloznoj metropolizaciji i centralizaciji Hrvatske te politici koja se provodi na štetu Dalmacije, ali i drugih zapostavljenih regija', kaže šef dalmatinske stranke kod kojega se - kurioziteta radi - kao djeteta metropole još uvijek dobro prepoznaje zagrebački naglasak. Valjda mu Dalmatinci neće zamjeriti.

'U svome programu apsolutno naglašavamo poštivanje vrijednosti Domovinskog rata, no nikakvo radikalno desničarenje i crnokošuljaštvo nećemo ni dopustiti ni tolerirati', kazao nam je Tomasović. Osnova njihovog programa je, naime, ekonomija, a tu su podaci prilično egzaktni: BDP po glavi stanovnika u Zagrebu iznosi preko 24 tisuće dolara, a u Dalmaciji mizernih šest do sedam tisuća dolara.

'Da, sviđa nam se stil rada HDSSB-a i ne krijemo da je njihov program bio okvir za izradu našega. Uostalom, upravo je ta stranka počela povlačiti novac iz europskih fondova u Slavoniju i na to se trebamo ugledati. Oni rade za svoj grad i svoju regiju', dodaje Tomasović. Neposredno nakon osnivanja njegove stranke u Split je stigla i čestitka iz Osijeka, potpisao ju je šef Glavaševe partije Vladimir Šišljagić. U HDSSD-u su, treba li reći, ponosni na taj detalj.

Kao jedan od prvih poteza najavljuje se konkretan zahtjev državnoj vlasti: traži se preseljenje 20 posto od 150 državnih agencija, zavoda i drugih ustanova u dalmatinske gradove, kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj i zaposlenost. Nova stranka je, eto, i socijalno osjetljiva, pa je stala uz radnike stotina uništenih dalmatinskih tvrtki.

'Ovim putem dajemo punu podršku radnicima Jadrankamena, Montera, Konstruktora i ostalih poduzeća koja su se privatizirala za zelenim stolom ili se dobivala na partijama namjerno izgubljenih teniskih mečeva', kazao nam je Tomasović. Opet - da je Tuđman živ, ne bi se dobro proveo.