OBUKU KOORDINIRALA PUKOVNICA

Kako vježbaju pomorske i zračne snage RH

19.04.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane priopćilo je danas da je na pomorskom poligonu u akvatoriju srednjeg Jadrana jučer i danas provedeno uvježbavanje pomorskih i zračnih snaga Obalne straže

Tom je prigodom provedeno bojevo gađanje topničke posade ophodnih brodova iz strojnice 12,7 mm (Browning) u sklopu redovitog uvježbanja topničkih posada. Cilj vježbe je što bolje upoznavanje mladih topnika s tim oružjem, kako bi u svim uvjetima na moru mogli učinkovito odraditi zadaću koja se od njih traži.


Vježba pomorskih i zračnih snaga Obalne straže RHPogledaj cijelu fotogaleriju

Obučavanje se provodi sustavno, odnosno, po metodi objektivizacije borbenih uvjeta, što znači da se uvjeti u kojima se obuka provodi postupno usložnjavaju te budu istovjetni mogućoj realnoj uporabi snaga na moru. Tako je gađanju na moru prethodila obuka na kopnu na poligonu Crvena zemlja koja se provodila na stabilnoj platformi, na postolju, nakon čega se prešlo na morske uvjete.

Upravo održana prva faza bilo je gađanje danju pri realnim uvjetima, normalnoj vidljivosti, realnom stanju mora 1 do 2 i srednjoj brzini broda. Gađalo se na mete udaljene 1200 do 1400 metara. Na moru su bila dva ophodna broda OB1 i OB2 ali su na njima bile i gađale topničke posade svih brodova Obalne straže.

U sljedećoj će se fazi obuka provoditi pri maksimalnoj brzini broda i složenijim hidrometeorolškim uvjetima, a najsloženije će biti gađanje noću u realnim meteo uvjetima.

Osim gađanja provedena je i obuka traganja i spašavanja na moru u kojoj su bile angažirane i zračne snage, prije svega zrakoplovi Pilatus koji su u operativnoj uporabi u Obalnoj straži. Obuku je koordinirala pukovnica Antonela Marinov, pilotkinja helikoptera MI 8 i časnica za uporabu zrakoplovnih snaga u zapovjedništvu Obalne straže, stoji u priopćenju.