JAKOVČIĆ PORUČUJE

'Ministrica kulture treba raščistiti situaciju s 'Brijuni rivijerom''

19.04.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić poručio je danas s konferenciji za novinare u Puli da - unatoč nesuglasica oko proglašenja kulturnog dobra na području Sv. Katarine - Monumenti - u vladajućoj koaliciji nema nikakvih trzavica ni problema.

'Bilo kakve špekulacije na tu su temu', kako je kazao, 'definitivno pucanj u prazno'.

Puno prepreka investitorima

'Očigledno da prepreke i dalje postoje, ono što je župan Jakovčić jučer potencirao vezano za konzervatore pokazuje da postoji puno birokratskih prepreka na putu za realizaciju investicije. Za Brijuni Rivijeru postoji puno otvorenih pitanja; vjerujem da ćemo nakon rješavanja tih pitanja privući investitore', rekao je IDS-ovac, ministar turizma Veljko Ostojić. (M.B.)

'Koalicija je vrlo čvrsta i jedinstvena, u ovom je slučaju u pitanju samo ton oko ove teme. Moj ton je bio najviši i najteži, no u suštini svi mislimo na isti način', ocijenio je Jakovčić. Istaknuo je da snažno podupire ministricu kulture Andreu Zlatar Violić koja, smatra on, "treba raščistiti ovu situaciju'. Jakovčić je kazao da podupire i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića premda se ne slaže s njegovom tvrdnjom da župan ima ingerencije nad konzervatorskim odjelom u Puli.

'Konzervatorski odjel u Puli je dio jedne uprave Ministarstva kulture. Da sam ja zadužen za taj odjel, zasigurno se ne bi događale takve gluposti', izjavio je Jakovčić. Ako je Čačićeva tvrdnja najava da će se taj posao decentralizirati i da će županije dobiti u nadležnost konzervatorske odjele, onda osobno to snažno podržavam, ali ne prihvaćam tezu da je istarski župan suodgovoran za nastalu situaciju, poručio je Jakovčić.

Istaknuo je kako smatra da se ne mogu donijeti takve odluke u trenutku kada svi očekuju snažan zaokret na području gospodarstva. Takve su odluke, kazao je Jakovčić, protiv interesa građana Istre i Hrvatske koji prije svega žele gospodarski rast i uzlet, odnosno posao, a ne 'iživljavanje nad nezaposlenima'.

'Smatram da je namjerno čitava jedna lokacija proglašena kulturnim dobrom a ne samo pojedine zgrade. Stoga mogu samo sa žaljenjem konstatirati da se nitko neće javiti na natječaj za projekt 'Brijuni rivijera' za lokacije Hidrobaza i Pinetu jer su svjesni da ne znaju pod kojim uvjetima bi mogli ulagati na ta područja', rekao je Jakovčić, koji procjenjuje da do daljnjega neće biti interesa kod ulagača. Država će, poručio je, ubuduće morat biti puno uvjerljivija te pokazati da zaista želimo stvoriti poduzetničku klimu u Hrvatskoj.

'Ovaj potez je jasno pokazao da u Hrvatskoj u mnogočemu trebamo učiniti promjene, trebamo snažnu zakonsku regulativu koja će poticati ulaganja i vratiti povjerenje investitora u ovu zemlju', rekao je istarski župan. Istaknuvši kako je neprihvatljivo da netko samovoljno u tijeku natječaja mijenja uvjete natječaja, Jakovčić je ponovio kako to smatra namjernim potezom.