ČEKAJUĆI KATASTROFU

Ako potres pogodi Zagreb, ruševine će čistiti 32 građevinske tvrtke

19.04.2012 u 12:10

Bionic
Reading

U slučaju velike katastrofe, a naročito potresa, na zagrebačke ulice izaći će mehanizacija 32 građevinske tvrtke kako bi očistila koridore nužne za prolazak snaga zaštite i spašavanja - vatrogasaca, timova za izvlačenje iz ruševina, medicinskih ekipa i hitne pomoći te postrojbe Civilne zaštite

Detalje Sporazuma o suradnji s građevinskim tvrtkama u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i velike nesreće na području Zagreba predstavio je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

‘U slučaju potresa građevinske tvrtke bi mehanizacijom prvom raščistile prometnice kako bi hitne službe vozilima mogle proći vozilima do građana. Određeno je 11 koridora s pripadajućim kritičnim točkama, kao što su podvožnjaci, nadvožnjaci i mostovi, te oni imaju prioritet u raščišćavanju’, pojasnio je Kalinić.

Definirano je i devet lokacija za odlaganje građevinskog otpada u slučaju razornog potresa. Svaka od 32 tvrtke točno zna, prema prethodno utvrđenom rasporedu, koji koridor treba raščišćavati i kamo odvoziti ‘šutu’.

‘Građevinske tvrtke ne trebamo ni posebno pozivati u slučaju katastrofe jer je cijeli postupak od trenutka razornog potresa, pa sve do osiguranja prohodnosti glavnih evakuacijskih koridora i prohodnosti na području kritičnih točaka - definiran’, rekao je Kalinić.

'Nisu krivi liječnici, nego sustav'

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić osvrnuo se i na slučaj smrti 18-mjesečne Mije Antunović rekavši da je tragedija posljedica ‘nedostataka u organizaciji hitnih brojeva’. Po njemu, ‘nisu krivi liječnici, nego sustav koji nije funkcionirao’.

‘Brojevi 93, 93 i 94 trebaju biti spojeni u 112, ali samo spajanje nije dovoljno. Policija, hitna pomoć i vatrogasci moraju biti na jednom mjestu. Sve ostalo je izmišljanje tople vode’, zaključio je Pavle Kalinić.

Nisu navedena imena 32 građevinske tvrtke jer je obrazloženo da je njihova spremnost na mogući angažman prepoznata kao humani čin. Najavljeno je i da će im se uskoro priključiti još šest poduzeća što u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama smatraju ‘više nego dovoljnim’.

‘Svatko tko je želio i mogao, javio se potpisati sporazum. Za slučaj katastrofe imamo i spremno 13 timova s najmanje 500 ljudi koji u roku od najviše četiri sata mogu biti na četiri zborna mjesta, odnosno na terenu i početi izvlačiti ljude iz ruševina’, najavio je Damir Gašparović, zapovjednik zagrebačke Civilne zaštite.

Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama najavljeno je i da će stanje mehanizacije u 32 tvrtke redovito biti provjeravano i preispitivano kako bi sve bilo spremno u slučaju velike katastrofe koja bi pogodila Zagreb.