PIJANI NA RADNOM MJESTU

Osječani uzimaju godišnji pa se liječe od alkohola

18.04.2012 u 21:28

Bionic
Reading

Svjesni da problemi s alkoholom mogu prouzročiti trajne posljedice na zdravlje, obitelj, ali i radno mjesto, poslodavci po važećim zakonskim propisima nemaju obvezu slati na liječenje radnika ovisnog o alkoholu. Mogu mu tek savjetovati odlazak na liječenje pa su neke tvrtke u Osijeku odlučile početi koristiti dregere kako bi utvrdili je li tko od radnika alkoholiziran prilikom dolaska na radno mjesto

GPP Osijek, kao tvrtka koja se bavi prijevozom putnika, uvela je i obavezno i svakodnevno alkotestiranje dregerom, jer se radi o specifičnom poslu u kojem njihovi vozači odgovaraju za veliki broj ljudi.

'Pregledi dregerom obavljaju se ciljano ili periodično. Ne kontroliramo samo vozače, nego i druge djelatnike. Ne možemo radnika osobno uputiti na liječenje, no svakome tko ima takav problem želimo pomoći', rekao je za Glas SlavonijeIgor Medić, direktor GPP-a.

U jednom drugom poduzeću, osječkom Vodovodu, djelatnicima koji su uhvaćeni u alkoholiziranom stanju izriču se opomene, a moguć je i prekid radnog odnosa. Doduše, krajnja mjera još nije primijenjena.

'Da se to ne bi dogodilo, tražimo od radnika da pristane na liječenje, odnosno da otvori bolovanje ili ode na godišnji odmor. Radnici, u strahu od otkaza, uglavnom na to i pristaju. Zakon o zaštiti na radu ne dozvoljava alkoholiziranost na poslu budući da, osim toga što može ozlijediti sebe, pijani radnik može ugroziti i druge', pojasnio je direktor Ljubomir Novoselić

Čelni čovjek tvrtke Monte-Mont Vladimir Iličić potvrdio je probleme s radnicima koji 'vole zaviriti u čašicu', no problem je u tome što se radnik, ako dozna da će biti podvrgnut alkotestiranju, može udaljiti s gradilišta pod izlikom da mu je zlo. 'U tom slučaju ne snosi nikakve posljedice', kazao je direktor Iličić.

Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Osijek dr. Pavo Filaković objasno je kako 'samo posebno povjerenstvo u tvrtki može biti ovlašteno za upućivanje djelatnika na liječenje od alkoholizma'.

'Sâm poslodavac ne može odrediti liječenje, nego samo uputiti radnika na to u uvjetima kad su se stekli uvjeti za otkaz. U praksi je rodbina ta koja upućuje osobu na liječenje', napomenuo je dr. Filaković.

Zanimljiv je i podatak na koji, u cijeloj priči, ukazuju iz GPP-a Osijek. Oni ne samo da godinama upotrebljavaju dreger kako bi kontrolirali svoje djelatnike, nego imaju i ljude obučene za alkotestiranje

'Oni koji imaju problema mogu otići na godišnji odmor ili na bolovanje, i to i čine jer znaju da ćemo ih uhvatiti. Problem alkoholizma kod djelatnika kod nas je dobro riješen jer dajemo opciju da se odu liječiti. Ništa više ne možemo učiniti', zaključio je direktor Igor Medić.