ŠEKS OTVORIO DUŠU

Nad HDZ-ovim izborima lebdi duh Ive Sanadera

18.04.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Vladimir Šeks, siva eminencija HDZ-a, uvjeren je da je Jadranka Kosor u lavovskoj prednosti pred ostalim kandidatima na unutarstranačkim izborima i kaže da joj neće okrenuti leđa jer bi ispao 'zadnja moralna hulja', a govorio je i o suđenju HDZ-u za Fimi mediju rekavši da bi osuđujuća presuda značila ne vraćanje stranke u baraku, već u pećinu

'Staro je pravilo da pobjeda i uspjeh sve pokrivaju, a neuspjeh i poraz sve razotkrivaju', rekao je u intervjuu za Globus Vladimir Šeks komentirajući žestoku kampanju uoči unutarstranačkih izbora. No dodaje da cijeli izborni proces protječe besprijekorno, posebice na lokalnim razinama. Puno je kandidata za funkcije, što Šeks doživljava kao 'simptom vrlo dobre živosti u HDZ-u'.

Tvrdi da njegova štićenica Jadranka Kosor nema razloga za brigu jer, po njegovoj procjeni, dobiva više nego svi njezini protukandidati zajedno. 'Dobro je vodila HDZ i zaslužuje pobjedu', kaže. Tvrdi da je na parlamentarnim izborima HDZ ostvario odličan rezultat s obzirom na okolnosti i kaže: 'Bilo je izgledno da ćemo dobiti samo pet-šest zastupnika. U usporedbi s takvom mogućnošću, ostvarili smo nevjerojatan uspjeh.'

'Sanaderov duh prisutan je u unutarstranačkim izborima'

Početke grupiranja pojedinih kandidata Šeks vidi kao znak nervoze u njihovim redovima. Kao i Kosor, tvrdi da Ivo Sanader, preko jednog od kandidata za predsjedničku funkciju u HDZ-u, želi ponovni utjecaj u stranci. 'Iz sastava nazočnih na prezentaciji jednog od pretendenata – a oni su listom ili u velikom dijelu bili i ostali prijatelji Ive Sanadera i još uvijek su mu vjerni (…) - može se iščitati da je Sanaderov duh prisutan u HDZ-ovim izbornim procesima', kaže Šeks.

'Osuda za Fimi mediju vratila bi HDZ, ne u baraku već u pećinu'

Progovorio je i o suđenju stranci koje je počelo ovog tjedan ustvrdivši da je 'jasno da bi osuda stranke predstavljala strahovit politički, socijalni i financijski udarac'. 'Političke posljedice bile bi razorne. Materijalne također: maksimalna je kazna sedam milijuna kuna plus oduzimanje nepripadajuće imovinske koristi, koja zasad po optužnici iznosi 31 milijun kuna. To bi značilo povratak HDZ-a ne u baraku, nego u pećinu', dramatičan je Šeks.


Iako je nakon gubitka na parlamentarnim izborima rekao da će biti konstruktivna oporba koja će vladajućima u Saboru stvarati pakao, Šeks se sada izmotava da je pakao bio metafora, kao da je netko uopće mislio da je riječ o doslovnom shvaćanju. No, dao je zanimljivo objašnjenje tupe oporbene oštrice, koja se zbog unutarstranačkih nadmetanja nedovoljno osvrće na rad vladajućih: 'Ne možemo mi kao glavna oporbena stranka nuditi konstruktivnost vladajućoj koaliciji kada je cijela njezina politika kritička negacija HDZ-ove vladavine.'

Dodaje da neki misle da se 'moraju pokriti ušima i šutjeti, da moraju biti kuš'. Tvrdi da  su u saborskim raspravama žestoki, no da njihove kritike ne dospijevaju u medije.

Šeks za kraj očekuje da će biti izabran za potpredsjednika HDZ-a, da će imati 'smiren i njegovim godinama primijenjen utjecaj na politiku HDZ-a'. Šeks, koji će za koji mjesec navršiti 70 godina, kaže da vjeruje da će biti svojevrsni savjetnik, bez pretenzija na nekakva ključna i zvučna mjesta, 'osim ako se neki vrag u meni ne probudi', zaključuje.