TKO TU KOGA FARBA?

Kako bi Milan Bandić vozio bicikl po Savskoj?

17.04.2012 u 21:33

Bionic
Reading

Nakon što su se pojavile glasine da se gradonačelnik Milan Bandić želi slikati s danskim veleposlanikom povodom otvaranja izložbe Mikaela Colville-Andersena u srijedu u Tehničkom muzeju, Grad Zagreb brzinski se u utorak bacio u bojanje žutih crta po Savskoj koje bi trebale predstavljati biciklističku stazu. No osim gorkog smijeha nad najnovijom parodijom zagrebačkih gradskih vlasti, portal h-alter.org se pita tko je koga ofarbao za novac namijenjen biciklističkom žutilu

U rujnu prošle godine, Alan Ordulj iz Gradskog ureda za promet predstavio je projekt iscrtavanja biciklističke staze u Savskoj cesti i najavio početak te intervencije do kraja 2011. Kako podsjeća h-alter.org, izračun je tada bio da će ta boja po pločniku stajati građane pola milijuna kuna (cijena bez PDV-a) što je predstavljalo dobar dio novca predviđenog proračunom za biciklističku infrastrukturu u 2011. godini.

Međutim, nakon te najave, sve je utihnulo, no ovoga su se mjeseca pojavile glasine da se gradonačelnik Milan Bandić želi slikati s danskim veleposlanikom povodom otvaranja izložbe Mikaela Colville-Andersena (biciklističkog aktivista) 18. travnja u Tehničkom muzeju. Tehnički muzej se nalazi u Savskoj, i to na dijelu na kojem je kretanje biciklima posve zabranjeno: jer na nogostup se biciklom ne smije, a iz nepoznatnog razloga tamo je biciklima zabranjeno kretanje i kolnikom. Što učiniti - pa na brzinu obojiti komad pločnika!

H-alter.org odmah je poslao upit u Grad: što se zapravo dogodilo s onih pola milijuna kuna iz prošle godine? Kamo je taj novac preusmjeren? Na što je potrošen? Je li uopće postojao? Ako nije bačen na boju za pločnik, na što jest i što će napraviti sa Savskom i kada?

Nakon, kao što je to već procedura dobro znana, niza telefonskih poziva, ponovljenog pismenog upita, ljubaznih upita, ljutih upita, do telefonskih performansa s prijetnjama prosvjednim samospaljivanjem, nakon 20 dana faksom je u redakciju stigao odgovor u jednoj rečenici: 'Iscrtavanje prve etape od južnog Zelenog vala do Tratinske započet će nakon konačnih konzultacija, tj. dogovora s biciklističkim udrugama.'

No i ta je jedna jedina rečenica ispala netočna, jer se najglasnija udruga koja okuplja daleko najviše članova, Sindikat biciklista, izrazito protivi ovakvom rješenju, a u cijelom tom soboslikarskom performansu dodatan detalj parodije predstavlja to što je Grad Zagreb, primjerice, bio u izboru triju najuspješnijih gradova u Europskom tjednu mobilnosti. Tko tu koga farba?