Hrvatska LOŠE STANJE U MEDIJIMA

Novi egzodus novinara u Vladu

Katastrofalna situacija u medijima, kako materijalna, tako i profesionalna, sve više novinara upućuje na izlet u politiku i zapošljavanje na glasnogovorničkim i savjetničkim mjestima u Vladi. Prema informacijama koje je objavio tjednik Nacional, novinarsku struku su napustili Dušan Miljuš, Sergej Abramov, Tamara Marinković, Zoran Daskalović...

Relativno lako i brzo zapošljavanje na pozicijama ministrove desne ruke i najbližeg suradnika bez javnog natječaja Vlada je omogućila izmjenom Zakona o državnim službenicima koja je inaugurirala posebno kategoriju službenika koji bi s ministrima dolazili i odlazili, bez obveze njihova zadržavanja u državnoj službi. Vlada je Zakon mijenjala uz argumentaciju kako je ministrima bitno da u najbližem okruženju imaju osobe od posebnog povjerenja.

Dugogodišnji politički i gospodarski novinar i komentator Zoran Daskalović odnedavno je preuzeo posao savjetnika za medije ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa napustivši redakciju Business.hr-a, izvještava Nacional. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kao glasnogovornicu je angažirao novinarku Hine Tamaru Marinković, koja je godinama pokrivala sektor zdravstva.
180981,181157,181477,182453I drugi Ostojić, Ranko, ministar unutarnjih poslova, savjetničko-glasnogovornički kadar regrutirao je iz novinarskih redova. U poslovima odnosa s javnošću njegov čovjek će biti Dušan Miljuš, nagrađivani novinar Jutarnjeg lista, koji je čitavu karijeru pratio pravosuđe i crnu kroniku, a zbog svojih napisa i razotkrivanja kriminalnih poslova bio je i fizički napadnut.

Još jedan izvrstan novinar iz istog sektora, pravosuđe i crna kronika, pridružio se Vladinoj glasnogovorničkoj ekipi – Sergej Abramov iz Novog lista. Preuzima posao glasnogovornika ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Bivša novinarka koja je PR posao kalila u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića, Renata Ivanović, bit će imenovana glasnogovornicom ministra koji će također tek biti imenovan na ovotjednoj sjednici Sabora, Siniše Hajdaša Dončića koji na mjesto ministra pomorstva, prometa i infrastrukture dolazi nakon ostavke Zlatka Komadine.

Svog glasnogovornika uskoro bi trebao dobiti i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a prema informacijama iz SDP-ovih kuloara, to je mjesto namijenjeno Jurici Meiću, ambicioznom zagrebačkom SDP-ovcu, vijećniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Samo se čeka da Meić uskoro diplomira na Ekonomskom fakultetu.

Još ranije Nacional je pisao da je novinarka HTV-a Đurđica Čočić preuzela glasnogovornički posao kod ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, a i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras za glasnogovornicu je uzeo novinarku iz Hine Danijelu Grizelj, kao i još ranije kolega mu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina novinara iz Jutarnjeg lista Miroslava Kuskunovića, a u Ministarstvu zaštite okoliša kod Mirele Holy, kao što smo verć pisali, završila je još jedna novinarka koja je radila u nekoliko medija Sonja Hodak, baš kao što je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović za savjetnicu uzeo novinarku iz Jutarnjeg lista Ivanu Kalogjeru Brkić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još