I DALJE PROMJENJIVO

Nešto sunca, puno kiše, ali sve toplije, do +20

17.04.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Ako vam je dosadilo promjenjivo travanjsko vrijeme s obiljem oblaka i kiše, nažalost nemamo dobrih vijesti za vas – sve do sredine sljedećeg tjedna ostat će slično. Najviše sunca bit će u srijedu, potom će biti dosta kiše, a ako želite vikend na otvorenom, preporučujemo nedjelju. Ipak, postupno će biti sve toplije

U srijedu će u unutrašnjosti Hrvatske biti djelomično sunčano. Vjetar će biti slab. Jutro će biti hladno s mjestimičnim slabim mrazem, a dnevna temperatura u blagom porastu. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 po kotlinama gorske i sjeverozapadne Hrvatske do 2°C, dok će najviša dnevna biti između 13 i 16°C.

Na Jadranu će u srijedu biti djelomično sunčano i suho, samo povremeno uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja će prema otvorenom moru biti pojačana. Minimalne temperature zraka u zaobalju kretat će se od 2 do 6°C, a uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Dnevne će biti od 14 do 20°C.

U četvrtak će na kopnu biti djelomično sunčano uz porast naoblake tijekom dana. Kiša je najprije moguća u Gorskom kotaru i Lici, a poslijepodne i navečer malo kiše ili pokoji pljusak mogući su i u središnjim i istočnim krajevima. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 1 do 6°C, a dnevna između 14 i 18°C.

Četvrtak Jadranu donosi novu promjenu vremena. Bit će pretežno oblačno uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimično će tijekom dana pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnome. Puhat će umjereno do pojačano, na moru i jako jugo. Jutro će biti malo toplije, a danju svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 16°C.

U petak će u unutrašnjosti Hrvatske biti pretežno oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Mjestimice može biti kiše, osobito u Gorskom kotaru i Lici, a prema kraju dana i drugdje. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Temperatura zraka bit će u blagom porastu, jutarnja uglavnom između 4 i 9°C, a najviše dnevne bit će između 14 i 19°C.

Na Jadranu će u petak biti vrlo promjenjivo. Uz puno oblaka povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka kretat će se između 13 i 18°C.

U subotu će u cijeloj Hrvatskoj biti puno oblaka, a povremeno i kiše ili pljuskova. Sunčana razdoblja vjerojatnija su na Jadranu. Temperatura zraka u unutrašnjosti će biti od 11 do 15°C, a na Jadranu do 17°C.

U nedjelju će posvuda biti više sunca, no i dalje će biti nestabilno pa je mjestimice moguća kiša ili kratkotrajni pljuskovi. Temperatura zraka bit će u porastu pa bi ponegdje mogla dosegnuti 20 °C.

I početkom sljedećeg tjedna vrijeme će ostati nestabilno uz mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, međutim temperature će i dalje lagano rasti. Uglavnom će najviše dnevne dosezati 20-ak stupnjeva, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Zmotan kak aprilsko vreme.' Uz ovakve prognoze vjerujemo da je svaki komentar suvišan.

Ukupno je u travnju u Pločama, do sinoć do 20 sati, palo 134 mm kiše, u Dubrovniku također 134 mm, a na dubrovačkom aerodromu čak 156 mm. Za usporedbu, prosječna količina kiše u Dubrovniku u travnju je 88,9 mm. Dakle, do sinoć je već palo 150 posto od prosjeka.

18. travnja 1991. u Lici i Gorskom kotaru kiša koja se ledi i snijeg uz buru uzrokovali su velike štete na dalekovodima.