ŽESTOKO NA SABORSKOM ODBORU

'Mislite da u Hrvatskoj žive idioti?'

16.04.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Još samo koji tjedan dijeli Sabor od ukidanja zabrane okupljanja na Markovom trgu, a o izmjenama zakona koje će omogućiti da ispred Vlade i Sabora prosvjeduje do 1.500 ljudi raspravljao je i saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav

Članovi odbora jednoglasno su podržali izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se ponovno dopušta javno okupljanje na Markovu trgu, i to do 1.500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda. U tom slučaju prosvjedi i okupljanja bila bi dozvoljena od osam do 22 sata i trebala bi se prijaviti najmanje 48 sati prije održavanja.

Podsjetimo, važeće odredbe zakona prema kojima su zabranjeni prosvjedi i okupljanja u zoni od 100 metara od Sabora, Vlade i Ustavnog suda, dokinuli su upravo suci Ustavnog suda, procijenivši da se zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih.

No iako su članovi odbora jednoglasno podržali izmjene, HDZ-ov Josip Salapić prigovorio je zbog vremenskog i brojčanog ograničenja okupljanja, za što smatra da je 'gušenje demokracije'.

'Mogli ste osnovati i agenciju za prosvjede, još samo fali da ste propisali koje poruke prosvjednici mogu imati na transparentima', kazao je Salapić, podsjetivši vladajuće i na to kako su se ponijeli prema mljekarima koji su prosvjedovali.

Odgovorio mu je SDP-ov Marin Jurjević, upitavši ga da li u HDZ-u misle da građani pate od amnezije i da se ne sjećaju tko im je zabranio okupljanje na Markovom trgu.

'Mislite li da u Hrvatskoj žive idioti, vi sedam godina niste dali da itko pristupi tom trgu, a sada se usuđujete govoriti da oni koji donose izmjene tog zakona ne znaju što je demokracija. Zapanjen sam takvim vrstama političkih akrobacija koje više ne postoje ni u cirkusu. Intencija ovih izmjena jest da se promijeni praksa koju ste vi uveli kada ste se izolirali u tvrđave i parlament pretvorili u tvrđavu', poručio je Jurjević Salapiću.
 
HDZ je zbog zabrane prozvao i SDP-ov Nenad Stazić, predloživši da se ograničenje broja sudionika ipak prepusti policijskoj procjeni.


Gotovo jednoglasno, s jednim HDZ-ovim glasom protiv Odbor za Ustav priklonio se mišljenju Vlade i odbio Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. godine. Naime, Vlada je prije koji tjedan dala negativno mišljenje na spomenuta izvješća, ocjenjujući da Hinino Upravno vijeće nije učinilo potrebne aktivnosti i donijelo opći akt koji bi omogućio reorganizaciju i preustroj Hine, racionalizaciju obavljanja temeljne djelatnosti te financijsku konsolidaciju te javne ustanove koja iskazuje gubitke.

Slično je danas razmišljao i HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji je jedini sudjelovao u raspravi. 'Izvješće ne zaslužuje potporu, jer Hina nije zaustavila negativne trendove u financijskom poslovanju, upravljanju te međuljudskih odnosima. Nisu riješeni ni problemi trajne neekskluzivnosti Hine, slabe citiranosti te neuspješne komunikacije s osnivačem', rekao je Beus Richemberg.

Hinu je pokušao obraniti predsjednik Upravnog vijeća Damir Boras kazavši kako se već dvije godine traži hitan sastanak s osnivačem.

'Hrvatska država mora odlučiti kakvu Hinu hoće imati. U sadašnjim uvjetima i u maloj Hrvatskoj tržišno Hina ne može opstati i mora hitno u restrukturiranje', zaključio je Boras