ODVJETNIK ZVONIMIR HODAK

'HDZ čeka izbore u stranci kako bi se i oni nagodili s USKOK-om'

16.04.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Prvog dana suđenja za aferu Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu javnosti je postala jasnija taktika obrane optuženog HDZ-a. Njihov odvjetnik Davor Budin u uvodnim riječima najavio je da će dokazati paralelnu liniju zapovijedanja u HDZ-u predvođenu glavnim tajnikom stranke - Ivanom Jarnjakom. Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra da to nije prava obrana, nego taktika odugovlačenja do izbora u stranci

Odvjetnik Budin već je ranije najavio da će HDZ na sudu braniti tezom da Predsjedništvo stranke nije odgovorno za postupanje pojedinaca na koje svaljuju odgovornost. Do danas se činilo da će sav teret krivnje istovariti samo na prvooptuženog bivšeg premijera Ivu Sanadera, no sada je jasno da zapravo optužuju i njihovog dugogodišnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka kojeg je DORH oslobodio odgovornosti i u svoju 'crnu knjižicu' ga zapisao tek kao svjedoka.

'Dokazat ćemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provođenje odluka', istaknuo je Budin prvog dana suđenja. Glavni tajnici stranke su od 2003. do danas bili Branko Vukelić, Ivan Jarnjak i Branko Bačić. Najduži staž na toj poziciji imao je upravo Jarnjak koji nije bio rječit u komentiranju načina obrane HDZ-a:

'Sve što sam imao za reći rekao sam DORH-u koje je zaključilo drukčije od odvjetnika Budina što se vidi i po tome protiv koga je podignuta optužnica. To je sve što mogu reći na tu temu', rekao je Jarnjak za tportal.

Stranka je, podsjetimo, optužena da je iz državnih tvrtki, institucija i ministarstava preko Fimi medije izvukla 70 milijuna kuna u svoje tzv. 'crne fondove'

Odvjetnik Zvonimir Hodak, nekadašnji član HDZ-a, smatra da je cilj ovakve taktike obrane isključivo odugovlačenje priznanja i nagodbe s USKOK-om do odabira novog vodstva stranke: 'Prebacuju sad krivnju na Jarnjaka koji nije optužen i ta im obrana neće stajati. Kada nakon 20. svibnja stranka izabere novo ili staro rukovodstvo, ići će se u deal s priznanjem i smanjnjem novčane kazne. Njima je bitno da se zadrže fotelje, to je rat svih protiv svih!

Hodak smatra da će Kosor, ako ostane na čelu stranke, svu odgovornost i dalje prebacivati na Sanadera, a ako netko drugi dođe u vrh stranke da će prebaciti dio krivnje i na Kosoricu. Uvjeren je da će se HDZ nagoditi, jer se ionako većina optuženika nagodila i priznala krivnju (svi osim Sanadera, Ratka Mačeka i HDZ-a) te stoga nemaju realne šanse za oslobađajuću presudu.

Hodak je rekao da ima 'neke indicije' da će se uskoro i Maček nagoditi, jer to svima u ovom trenutku odgovara osim Sanaderu: 'Svi bi nakon priznanja mogli u izricanju presude dobiti olakotne okolnosti; neki će proći s uvjetnom, neki s par mjeseci i novčanom kaznom, nekima će se u kaznu ubrojiti vrijeme koje su odležali u istražnom zatvoru, samo Sanaderu nagodba i priznanje nikako ne odgovaraju, jer se smatra mozgom cijele operacije i kazna mu ne bi bila nimalo manja.'

Inače, Hodak tvrdi da nigdje u svijetu ne postoji primjer kaznene odgovornosti neke političke stranke. Sjeća se raspada demokršćana u Italiji nakon što im je dokazana korupcija, ali ne može pronaći primjer stranke koja je nastavila s radom i bila kažnjena na sudu. Smatra da optužnica protiv HDZ-a, i zakon koji to omogućuje, nemaju smisla jer, ako se HDZ kazni, bit će kažnjeno i svih 220 tisuća članova HDZ-a što ne bi bilo pravedno. Uvjeren je i da Sanader nije jedini krivac za sve nezakonitosti koje su se događale i da nije pravedno kazniti samo jednu osobu.

Istina o odgovornima za 'crne fondove' je negdje između, a u politici očito nema nikoga i ničega između politički podobnih i nepodobnih osoba. Sud bi trebao biti taj koji će iskopati istinu, a to može samo ako je potpuno politički neovisan.