BLAŽENO NEZNANJE

Gregurić: Nisam znao za Merčepovo vojno djelovanje

16.04.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić svjedočio je u nastavku suđenja bivšem savjetniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu, kojemu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi pod optužbom da je, kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a, zapovjedio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja u jesen 1991.

Franjo Gregurić je posvjedočio da u vrijeme dok je bio predsjednik koalicijske Vlade, koja je kasnije nazvana ‘Vlada nacionalnog jedinstva’, nije dobio nikakve službene informacije o događanjima u Pakračkoj Poljani, niti je Tomislav Merčep kontaktirao s njim.

‘Niti ja, niti uži kabinet Vlade nismo bili upoznati s aktivnostima na terenu. Nisam znao za vojna djelovanja kojima bi nositelj bio Tomislav Merčep. Prve informacije da se tamo nešto događalo dobio sam putem tiska’, rekao je svjedok Franjo Gregurić, koji je bio hrvatski premijer od srpnja 1991. do kolovoza iduće godine.

Podsjetio je da je Vlada, zauzeta potrebom zaustavljanja agresije na Hrvatsku, zbrinjavanja više od 460.000 prognanika i izbjeglica te međunarodne podrške u borbi za hrvatsku neovisnost nastojala osigurati nesmetan život svih građana.

‘Sjećam se da je 14. studenog održana sjednica Vlade koju je vodio predsjednik Franjo Tuđman i na kojoj je bilo govora da se mora uvesti red među paravojne postrojbe. Prvenstveno se to odnosilo na HOS. Ne sjećam se da su se spominjale druge postrojbe’, rekao je Gregurić, danas 72-godišnjak.

Tadašnja hrvatska Vlada, odgovorio je na upit Merčepovog odvjetnika Marka Ujevića, nije dobivala informacije od Josipa Perkovića, niti od tajnih službi, već su takve informacije dobivali predsjednik Tuđman te ministri obrane i unutarnjih poslova.

Odvjetnika jednog od oštećenih, Luku Šuška, zanimala je informacija da je premijera Gregurića na uhićivanja, zlostavljanja i ubojstva civila upozorio tadašnji predsjednik Vrhovnog suda Vjekoslav Vidović

‘Ta se priča stalno povlači, ali se ne sjećam ni da me je usmeno ni pismenim obavijestima Vidović upozoravao na ubojstva civila’, zaključio je svoje svjedočenje bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić.

U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu svjedočit će Vladimir Šeks koji je, u vrijeme događanja u Pakračkoj Poljani, obnašao dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora.