PROSVJED NA TRGU

Desničari podvili rep pred stotinama antifašista

13.04.2012 u 21:00

Bionic
Reading

Jedan je desničar uhićen zbog nacističkog pozdrava, a policija je privela i četvero antifašista. To je epilog današnjeg prosvjeda s Jelačić placa, na kojem se okupilo nekoliko stotina pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, koji su prosvjedovali protiv skupa ekstremno desne udruge Hrvatski uljudbeni pokret kojem se odazvalo pedesetak ljudi

19.40 Na vijest da uhapšenom dvojcu stiže odvjetnica, ekipa antifašista se razišla. Policajci su legitimirali i pretraživali ljude koji su se odvajali od gomile. Navodno su imali dojavu o dolasku naoružanih i opasnih ultraljevičara.

19.10 Nisu pušteni oni s Trga koje su antifašisti očekivali, nego je riječ o dvojcu uhićenom prije skupa. Riječ je o mladiću i djevojci koji iz Splita koji su došli pružiti podršku antifašistima, no policija ih je uočila kako pola sata prije prosvjeda sjede na Trgu s transparentom i vrećicom s dvijema kutijama jaja. 'Sramota je država koja nema muda', rekla je djevojka koja je puštena.

19.05 Policija je pustila dvojicu antifašista koje je privela nakon naguravanja na Trgu, što su okupljeni pozdravili skandiranjem 'No pasaran'.

18.50 Pred Prvom policijskom postajom na Strossmayerovu trgu okupilo se dvjestotinjak antifašista skandirajući: 'Pustite nam drugove!'

18.35 Antifašisti u pratnji policije idu pred zgradu policije na Strossmayerovu trgu, tražeći da se pusti njihov pripadnik koji je uhićen. Izvikujući 'No pasaran' u Praškoj ulici zaustavili su pedesetak ljudi u tramvaju br. 6.

18.33 Antifašisti sad čine 90 posto sveukupnih prosvjednika na Trgu i viču 'No pasaran', a ovi su se drugi, ionako malobrojniji, nakon sukoba i privođenja razišli. Ipak je ostalo nekoliko upornih, zbog kojih se trodupli kordon policajaca ne miče.

 18.20 Nakon što je policija naredila jednoj djevojci koja je sjedila dečku na ramenu da se spusti, došlo je do naguravanja, pa je policija privela dvije osobe iz redova antifašista.

18.10. Obje strane daju izjave novinarima. Antifašisti su nezadovoljni desničarskim skupom koji se trebao održati na Trgu. Druga strana tvrdi da Vlada nije učinila dovoljno da zaštiti vrednote Domovinskog rata i hrvatske generale.

18.07 Policija je privela jednog mladića nakon fašističkog pozdrava s uzdignutom rukom.

18.03 Oko 300 antifašista krenulo je prema drugoj strani Trga, gdje se nalaze desničari izvikujući 'Malo vas je p..'. Kordon policije sprječava kontakt dviju skupina.

18.00 Kod Jelačićeva kipa okupilo se 50-ak uglavnom maloljetnih simpatizera nacionalista

, odjevenih u Spitfire jakne, dr. Martens čizme, s crnim majicama na kojima su šahovnice s prvim bijelim poljem. Službenih predstavnika Hrvatskog uljudbenog pokreta još nema.

17.55 Okupljeni antifašisti razvili su transparent 'Ujedinjeni protiv fašizma' i već ima oko 350 ljudi. Puštaju Rundekovu pjesmu 'Ay Carmela'.

17.30
  Kao što su najavili na Facebooku, antifašisti su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17.30 očekujući pripadnike 'fašističke internacionale'. Pozvali su sve ljude koji se protive promicanju zločinačke nacističke ideologije da dođu kod Manduševca kako bi se spriječile 'fašističke orgije' u gradu. Trenutačno je podjednako antifašista i pripadnika 'sedme sile'. Već ih na prilazu Trgu bana Jelačića legitimira policija.


187813,187809,187709,187719