EKOLOŠKA OSVIJEŠTENOST

'Zelena čistka' i za ljepši i zdraviji Zadar

13.04.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Nacionalna kampanja 'Zelena čistka' predstavljena je i u prostorijama Planinarskog društva Paklenica u Zadru s namjerom da se i tamošnja lokalna zajednica, lokalne vlasti, škole i ekološki osviješteni građani uključe u akciju koja će u Hrvatskoj biti održana 21. travnja

Na području Zadarske županije više je od 200 poznatih ilegalnih odlagališta otpada, no procjenjuje se da je stvarni broj puno veći, pa će se 'Zelena čistka' iduće subote održati i na tom području.

Građani svakodnevno upozoravaju na plastične vrećice zapetljane u granama stabala koje su postale svakodnevica, ali i primjere u šumi odloženog građevinskog otpada, dijelova namještaja, guma...

Kao posebno ružna slika naveden je primjer odlagališta komunalnog otpada Samograd, koje se nalazi uz sam rub Nacionalnog parka Paklenica, a u funkciji je posljednjih 17 godina. Izvan ograđenog prostora nastala je gomila otpada koji bura raznosi na velike udaljenosti.

'Unatoč jednom od najljepših dijelova Zadarske županije zbog smrada koji dopire sve do mora i smeća koje često ljeti gori, a i moguće zaraze, sve manje ljudi želi nastaviti živjeti u takvom nezdravom okruženju. Konstantno se postavlja pitanje kada će problem odlagališta biti riješen, jer predstavlja ekološku sramotu i primjer nemarnog ljudskog ponašanja prema okolišu', upozoreno je na predstavljanju 'Zelene čistke' u organizaciji udruge Eko Zadar.

'Zelena čistka' dio je globalnog pokreta 'Let's do it –World cleanup' u koji se dosada uključila 91 zemlja u svijetu. Radi se o velikom čišćenju ilegalnih deponija, a akcija je dobrovoljna i nenametnuta.