ODGOVOR STUDENTIMA

Bjeliš: moje izjave izvađene su iz konteksta

26.04.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš ustvrdio je danas da su njegove izjave, zbog kojih su ga studenti-prosvjednici sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta nazvali licemjerom i populistom, izvađene iz konteksta

Studenti rektoru zamjeraju jer je preksinoć na studentskom plenumu podupro njihove zahtjeve za besplatnim školovanjem, da bi sutradan, kako kažu, u jednoj radijskoj emisiji sasvim promijenio stajališta, zagovarajući studentske kredite.

Bjeliš, pak, tvrdi da su njegove izjave istrgnute iz konteksta razgovora koji je trajao više od sat vremena. U tom je razgovoru, tvrdi, spomenuo kako nije isključeno da aktualna direktna demokracija ubrzo postane i manipulativna demokracija, na što, kaže, nije dugo čekao.

Bjeliš tvrdi da su njegovi stavovi sadržani u njegovom rektorskom programu te da o njima često govori na uvijek jednak način.

Pojašnjavajući svoje stavove o financiranju visokog obrazovanja, rektor u svom priopćenju kaže kako bi iz vlastitih prihoda Sveučilišta, odnosno njegovih sastavnica, trebalo pojačanim financiranjem iz državnog proračuna potpuno ukinuti prihod od studentskih školarina kao komercijalnu kategoriju o kojoj ovisi poslovanje Sveučilišta.

'Jedina participacija studenata treba obuhvatiti samo one studente koji u višim godinama studija ne ispunjavaju na dovoljno uspješan način studijske obveze, o čemu treba donijeti jasne i nedvosmislene kriterije', kaže Bjeliš.

Na nacionalnoj razini, po njegovom mišljenju, treba razviti elemente skrbi za sve one koji zadovoljavaju uvjete za upis na studij i uspješno studiranje, a to im je otežano zbog socijalnih i gospodarskih uvjeta. Smatra da je to moguće učiniti izravnim potporama te povoljnim kreditima subvencioniranim od države i drugih zainteresiranih sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Bjeliš drži i da hitno treba prići preuređenju sustava studentskog standarda na način koji će jamčiti njegovu održivost i daljnji razvoj.

'O svim navedenim točkama treba postići društveni sporazum na nacionalnoj razini, nakon zajedničkog rada predstavnika Vlade, visokoobrazovnih ustanova, studenata, roditelja (tj. sindikata) i ostalih relevantnih sudionika', stoji u priopćenju Bjeliša koji smatra da su navedeni stavovi dovoljni kao polazište za daljnje zajedničke korake te da čine izlišnim svako daljnje ometanje redovitog rada na pojedinim sastavnicama Sveučilišta.