PISMO UPRAVI

'Za dobrobit Hine – podnesite ostavke!'

13.04.2012 u 16:59

Bionic
Reading

Radničko vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) te ogranci Sindikata novinara Hrvatske i HND-a u toj agenciji zatražili su od Uprave i Upravnog vijeća da podnesu ostavke, jer smatraju da u toj medijskoj kući 'postoji duboka kriza u upravljanju i odlučivanju te nesnalaženje u promjenama poslovnog okruženja, što je i rezultiralo negativnim mišljenjem Vlade o posljednjem godišnjem izvješću o poslovanju agencije'

Kap koja je prelila čašu posljednja je sjednica Upravnog vijeća na kojoj je jedan od članova, nakon neuspjelog zahtjeva za stavljanjem mandata na raspolaganje vodstva Hine slijedom negativnog mišljenja Vlade, napustio sjednicu. U krnjem sastavu donesene su odluke o reorganizaciji, ali ne i financijski plan za ovu godinu.

'Ni na drugoj sjednici za redom Upravno vijeće nije donijelo financijski plan za 2012 nego samo za travanj, što se još nikada nije dogodilo u 20-godišnjoj povijesti agencije', stoji u pismu koje su Upravi i Upravnom vijeću uputili Radničko vijeće Hine te ogranci Sindikata novinara Hrvatske i HND-a.

Upozoravaju i kako na krizu odlučivanja ukazuje i činjenica da nije raspisan natječaj za glavnog urednika, iako sadašnjem mandat istječe krajem mjeseca. Unatoč tome, aktualnom glavnom uredniku, koji je stekao uvjete za mirovinu, produljen je mandat za dodatnih pola godine.

I za mjere restrukturiranja Hine te pravilnik o unutarnjem ustroju, usvojen na posljednjoj sjednici, upućene su kritike uz napomenu kako se radi o 'alibi-reorganizaciji zamišljenoj krajnje površno, bez jasnih i mjerljivih ciljeva samo kako bi se Uprava Hine sa zakašnjenjem nadležnima pokušala prikazati proaktivnom'.

Podsjetili su čelne ljude agencije i na druga otvorena pitanja, poput utvrđivanja ništetnosti odluke o naknadi za prijevoz i odluke o snižavanju koeficijenta plaće te činjenice da je poslovodstvo Hine po treći puta u tri godine smanjilo plaće zaposlenicima

'Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Hine bio je prisiljen zatražiti sudsku zaštitu prava zaposlenika. Dosad je 50-ak zaposlenika potpisalo punomoć odvjetniku radi zastupanja u sudskom sporu oko isplate uskraćenih prava iz Kolektivnog ugovora', upozoravaju predstavnici nezadovoljnih radnika.

Napominju kako je više razloga za ostavke Uprave i Upravnog vijeća, poput opetovanog kršenja zakona i odgovornosti za loše poslovanje, pa navode kako Hina već tri godine posluje s gubitkom te da za prošlu godinu nisu državi platili 737.106 kuna PDV-a

Stavljanje mandata na raspolaganje vodstva Hine, Radničko vijeće te ogranci Sindikata novinara Hrvatske i HND-a smatraju 'prvim korakom u otvaranju prostora novom timu koji bi izvukao Hinu iz najdublje krize u njezinih 20 godina postojanja, financijski je konsolidirao i proveo nužan preustroj po uzoru na najbolje svjetske agencije te osigurao vrhunsku uslugu medijskim i drugim korisnicima u Hrvatskoj i regiji'.

Pismo je poslano na znanje i Ministarstvu kulture, Vladi, Saborskom odboru za informiranje, informatizaciju i medije te Uredu predsjednika Republike.