SUĐENJE SANADERU

'INA se razvija u smjeru da bude tvrtka kćer MOL-a'

13.04.2012 u 09:28

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sanderu u aferi Ina - MOL u kojoj se bivšeg premijera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini danas je na klupu za svjedoke sjeo član Uprave naftne kompanije Ivan Krešić

Jučer je u slučaju afere Ina - Mol svjedočio Krešićev kolega, također hrvatski član uprave Ine Davor Mayer, koji je ustvrdio da je prepuštanje domaće naftne kompanije mađarskom MOL-u bilo suprotno hrvatskim interesima, s obzirom da Ina na hrvatskom energetskom tržištu sudjeluje s čak 60-ak posto.

14:20 NA kraju današnjeg ročišta Sanaderov odvjetnički tim uložio je prigovor na Krešićevo svjedočenje smatrajući da mu je iskaz tendeciozan jer na pitanja tužiteljstva odgovara spremno dok se na pitanja obrane izbjegava davati odgovore jer bi se njima možda pobile teze i argumente tužiteljstva.Suđenje se nastavlja 19. travnja.

14:05
Upitan je li mu poznat sličan način upravljanja u nekoj svjetskoj kompaniji kakav je u INA-i Krešić odgovara da mu nije poznato da u Austriji, Italiji ili Velikoj Britaniji se upravlja na sličan način.

13:44
Upitan zašto je još uvijek u INA-i ako je po njemu situacija tako loša Krešić odgovara; Ukoliko se značajno ne promijeni trend u INI ja ću otići. Međutim, procijenio sam da se još uvijek vrijedi boriti i da u INAi ima ljudi i znanja da se od nje napravi dobra kompanija'.

NA pitanje kolika mu je mjesečna plaća kazao je kako je ona objavljena prije nekoliko dana i da iznosi 70 tisuća kuna neto te da nema nikakve bonuse.

'Ona je u rangu izvršnih direktora koji su upravljači sloj ispod nas. Takvu plaću imam od svibnja prošle godine', kazao je Krešić.


13:15
Na pitanje koliko su puta odluke donesene tako da je predsjednik Uprave koristio dvostruko pravo glasa, Krešić je kazao 'da je takav slučaj bio sedam ili osam puta. 'Uglavnom se radilo o našim prijedlozima, o stvarima koje smo smatrali bitnima'.
Kakve je sulude prijedloge imao MOL svjedoči i želja da se transkripti sjednica Uprave brišu.

'Kada je hrvatska strana podivljala odustali su od tog prijedloga', kazao je Krešić.

12:52 O
dvjetnica Jadranka Sloković pitala je jesu li predlagali kakvu izmjenu LODO-a, osim zahtjeva za suspenzijom?
'Sudjelovali smo u promjenama, na primjer nedavno kad smo odredili da nam ne dolaze odluke o poslovnim odnosima za jednu godinu nego za dvije, primjerice o prodaji loživog ulja dječjem vrtiću. Radi se o odlukama koje nisu značajne za poslovanje. Za nas je bitan LODO koji proizlazi kao posljedica izmjena i dopuna ugovora 2009., naglašava Krešić.

Je li hrvatska strana glasovala za taj izmijenjeni LODO?, upitala je Sloković.
'Ne znam na koji način je izrađen i je li se za njega glasovalo jer tada nisam bio član uprave', odgovorio je Krešić.

12:50
Ispitivanje svjedoka preuzeo je Sanaderovov odvjetnički tim

12:44
Krešić smatra da dopune i izmjene dioničarskog ugovora iz 2009. godine za RH nisu dobre te da ne omogućavaju zaštitu ni jačanje interesa RH.

'Predaja upravljačkih prava stranoj tvrtki ne može doprinositi interesima RH. Govorimo o Ini koja je kičma hrvatskog energetskog i cjelokupnog gospodarstva', drži Krešić.

12:36 Upitan kako se danas razvija kompanija Krešić je naveo da se ide u smjeru da bude MOL-ova tvrtka kćer.'INA se razvija u smjeru da bude podružnica MOL-a, često se o njojgovori kao tvrtki kćer, a ne kao snažna i samostalna energetskakompanija od regionalnog značenja', kazao je.

12:25 Član Uprave Ine naveo je i kako se interesi MOL-a često nepreklapaju s interesima Hrvatske što prema njegovu mišljenju predstavljaproblem

'Želim naglasiti da legitimni interesi MOL-a, na osnovu povratneinvesticije, često nisu interesi RH. Naprimjer ako MOL želi ulagati uPetrokemiji u Slovačkoj, to je njegovo pravo, ali to nije interesHrvatske. Problem što hrvatski članovi uprave nisu imali pravo veta nadonošenje odluka.'

12:17
U nastavku suđenja Krešić je ustvrdio da je veliki broj odluka je kompanija jednoglasno.

'Pripremajući se za današnje svjedočenje utvrdio sam da je 125 odluka doneseno pismenim putem u nespornim stvarima. Također sam ustvrdio 350 do 400 odluka kroz diskusiju manje od dvije minute. Predlagali smo ukinuti odbor izvršnih direktora, odbijeni smo s argumentacijom da to nije u našoj nadležnosti jer je to regulirano izmjenama i dopunama dioničarskog ugovora iz 2009. godine', kazao je Krešić.

11:00 Određena je pauza do 12:15 sati

10:55 Prema Krešićevim riječima evidentno je da postoji problem s modernizacijom rafinerija u Sisku i Rijeci. Istaknuo je da je već trebalo početi s tim, ali da do toga nije došlo.

'To su izuzetno ozbiljne stvari. Nažalost, situacija je takva da te obveze koje su preuzete prema ugovoru nisu do kraja izvršene', kazao je Krešić, a na Turudićevo pitanje jesu li ugovorom određene kakve sankcije za to,  odgovario je da nisu.

'Nisu dogovoreni nikakvi penali niti se ugovor zbog toga može raskinuti', naglasio je Krešić.

10:33
Krešić je rekao da je i Nadzorni odbor ovaj tjedan zatražio podatke o kupovini nafte, ali im nisu dani

10.27
'INA naftu kupuje preko tvrtke MOL trade koja je u sto postotnom vlasništvu MOL-a. Kad sam postao član uprave takav ugovor je već postojao. Lani u travnju predložen je aneks ugovora kojim se ugovor trebao produljiti za pet godina. Bilo mi je čudno zašto ta tvrtka nabavlja naftu za INA-u iako je to prije INA sama radila. Zbog potreba rafinerije Sisak pristali smo na aneks od godinu dana a u tom vremenu je bilo dogovoreno educiranje djelatnika INA koji bi mogli obavljati taj posao.

Trgovina naftom je najvažnija aktivnost kompanije. U aneksu nisu bili navedeni nikakvi parametri o kojima ovisi nabavna cijena nafte. Radi se o velikim novčanim iznosima. Godišnje se kupi desetak tankera nafte i kroz naftovod još određena količina i zato se potroši 2,5 milijardi dolara. Hrvatski članovi Upravae nemaju nikakve informacije o tako potrošenom novcu, stoga smo tražili da nam se dopusti uvid u dokumentaciju o toj trgovini, ali nam je predsjednik uprave rekao da se radi o povjerljivoj dokumentaciji koja ne može biti dostupna, te da mogu u uredu izvršnog direktora mogu pogledati dokumentaciju , ali da je ne možemo dobiti u pisanom obliku. To mi se čini posve neprihvatljivim', kazao je Krešić

10:00
Krešić je poput Mayera jučer ponovio da ključne odluke u INA-i ne donosi Uprava nego izvršni direktori koji ne odgovaraju za poslovanje društva već je to na Upravi. Upitan tko imenuje izvršne direktore Krešić je kazao da to radi Uprava.

'Na Upravu ne dolaze sve odluke, primjerice odluka o kupnji tankera nafte vrijednog 60 milijuna dolara ne dolaze na Uprave. Manje važne odluke dolaze, ali važnije ne dolaze. Živio sam u uvjerenju, dok nisam imenovan u Upravu, da hrvatska strana imenuje tri izvršna direktora i glavnog izvršnog direktora, a mađarska tri. Međutim to nije tako. Dodatnim iščitavanje sve dokumentacije nismo našli uporište za to. Izvršne direktore i glavnog izvršnog imenuje uprava prevladavajućim glasom predsjednika Uprave', pojasnio je.

9:50
Prema Krešićevim riječima hrvatski članovi Uprave u travnju ili svibnju prošle godine tražili trenutnu suspenziju LODO-a jer su primjetili da jedan dioničar, MOL, ima pristup povlaštenim informacijama koje drugom dioničaru, Vladi RH, nisu na raspolaganju. Međutim do suspenzije nije došlo jer je u preglasavanju bio ključan glas predsjednika Uprave, koji kod stanja 3:3 vrijedi dvostruko

9:36
Upitan tko i na koji način upravlja INA-om Krešić je ponovio jučerašnje riječi Davora Mayera prema kojima Uprava Ine odgovorna za poslovanje tvrtke, ali nema operativne ovlasti. Kazao je i da se odluke donose u skladu s dokumentom LODO, kojeg je spominjao i Mayer, te da firmu, zapravo, direktno vodi predsjednik Uprave, odnosno MOL-ov čovjek

9:34
Na klupu za svjedoke sjeo je član Uprave INA-e Ivan Krešić koji zamolio suca da ga uputi kako će se postatviti prema činjenici da ga je MOL upozorio da je dužan čuvati poslovnu tajnu.

9:32. Predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić odlučio je da za danas najavljeni svjedok Davor Štern neće svjedočiti danas zbog mogućnosti da se njegovo svjedočenje ne rastegne na dva dana. Kada će Štern svjedočiti odlučit će se naknadno.

9:30 Počelo suđenje