OSTOJIĆ SMIRUJE PANIKU

'Za onkološke pacijente mora biti novca'

12.04.2012 u 19:39

Bionic
Reading

Šokantna vijest jutros je dočekala roditelje čija se djeca liječe na onkološkom odjelu riječke bolnice Kantrida, rečeno im je da nema lijekova za daljnje terapije, no ministar Ostojić uvjerava da za onkološke pacijente ne smije biti štednje

Zbog rezanja troškova Onkološki i hematološki odjel bi od ponedjeljka mogao biti ukinut. Ta je odluka navodno donesena na sinoćnjoj sjednici stručnog Vijeća KBC-a Rijeka, no još nije službeno potvrđena. Bolesna djeca danas su primila terapiju. Pročelnik Odjela pedijatrije Igor Prpić tvrdi kako su lijekovi osigurani za sljedećih sedam dana.

Nakon toga će, nada se, prevladati razum. Pročelnik je razgovarao i s očajnim roditeljima - koji ovakve odluke smatraju strašnima. Pitaju se - zašto država, ministri i razni pročelnici štede na životima najmlađih. Trenutačno se na Odjelu dječje onkologije liječi dvanaestero mališana, njih desetak dolazi u dnevnu bolnicu, no sve zajedno na području koje pokriva bolnica Kantrida bilježi se osamdesetak djece koja boluju od raka. I sve ih je više - u posljednjih mjesec dana primljena su četiri nova mala pacijenta.

Sličnu agoniju prošla su djeca i roditelji na osječkoj i splitskoj dječjoj onkologiji. Upravo zato riječki roditelji pokušavaju i stajanjem na ulazu u Dječju bolnicu Kantrida nešto promijeniti. Sluha je bilo, kažu, kada su svi zajedno tražili donacije kako bi se onkologija uredila. Ljudi dobrog srca bilo je mnogo, pa se nadaju kako će i ovoga puta netko čuti njihov vapaj.

'Nema i ne smije biti racionalizacije poslovanja za onkološke pacijente, naročito za djecu', izjavio je za emisiju 'Hrvatska uživo' ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dodao je kako je osobno razgovarao s ravnateljem klinike Hermanom Hallerom koji će sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti da će problem biti riješen. 'Dječja hemonkologija ima svoje mjesto, ne treba paničariti', kazao je Ostojić te dodao kako će istražiti tko je u javnost neovlašteno pustio krive informacije. Ispričao se roditeljima oboljele djece.