JAVNI OVRŠITELJI UPOZORAVAJU

'Ministarstvo laže, a Miljenić služi odvjetničkom lobiju'

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenjić je u očitom sukobu interesa, zaključili su to predstavnici javnih ovršitelja. Ministra su prozvali da štiti odvjetnički lobi i svoj profit u jednom odvjetničkom uredu s obzirom na to da bi se uvođenjem javnih ovršitelja znatan dio kolača oduzeo upravo velikim odvjetničkim uredima

'Politička prevara'

'Ministar pravosuđa nas je obavijestio da javni ovršitelji u RH neće raditi jer će se ukinuti, a da za štetu možemo tužiti njega, odnosno RH. Takav stav iznio je bez diskusije te dodao da još nije riješeno kako će se ovrhe provoditi. Ovdje se radi o nesavjesnom postupanju, o političkoj prevari. Stoga službeno postavljam zahtjev za privremeni prekid ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, odnosno prekid postupka pristupa prije nego što se zakonski riješi položaj i prava javnih ovršitelja u RH ili dok im se ne isplati šteta koju su pretrpjeli', tvrdi Lapaine.

Zahtjevom o privremenom prekidu pristupanja Lapaine je informirao i Johannesa Leitenbergera, šefa kabineta predsjednika Europske komisije, prof. dr. Martina Selmayra, šefa kabineta europske povjerenice za pravosuđe, Paula Vandorena, šefa delegacije EU u RH, kao i veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske koja je financirala projekt vezan uz uvođenje javnih ovršitelja u RH.
Kao javni ovršitelj, ali i kao bivši zastupnik u hrvatskom parlamentu, Lapaine je izrazio spremnost da osobno usmeno u Bruxellesu razjasni situaciju u kojoj se našao zajedno s kolegama. (Ivica Kruhoberec)

Ovaj su zaključak donijeli jer za odgodu njihova početka rada nema drugog razloga; kako kažu, sustav javnih ovršitelja jeftiniji je i za državu i za dužnike, a prije svega efikasniji. Osim toga, predstavnici javnih ovršitelja obratili su se i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu i ostalim visokim europskim dužnosnicima kako bi ih upozorili da je pristupni ugovor koji su početkom prosinca potpisali šefovi država članica Europske unije zapravo varka.

Naime, ovršitelji podsjećaju kako se Hrvatska u pristupnim pregovorima obvezala u sklopu Poglavlju 23 o pravosuđu, obvezala na reformu ovršnog sustava, uvođenje javnih ovršitelja kako glavne komponente te reforme. Reforma je provedena, novi Ovršni zakon napisan, no Milanovićeva je vlada, kažu, izigrala Europsku uniju mijenjajući stavku pristupnog ugovora nakon njegova potpisivanja.

'Zahtijevamo da se prekine postupak priključenja Hrvatske Europskoj uniji. Upozorili smo ih da je nakon potpisivanja Hrvatska mijenjala. Tako se ne može voditi država', rekao je Marko Lapaine.

Ministar je u sukobu interesa

On je upozorio na najvjerojatniji sukob interesa ministra pravosuđa, a predsjednik Udruge javnih ovršitelja Darko Graf ustvrdio da se Ministarstvo pravosuđa na čelu s ministrom prema njima ponaša kao da su otpadnici iz pravosudnog sustava.

Ministar ih ignorira, u radno tijelo dekretom je sam imenovao predstavnicu ovršitelja, iako je većina izabrala Vedrana Vidmara. Zapisnike im sa sjednica povjerenstva ne žele poslati, jer kažu, sve mogu doznati iz medija. A iz medija je pak javnost, tvrde ovršitelji, mogla doznati pogrešne informacije o njihovoj službi. 'Interesne skupine plasirale su laži preko svojih PR agencija, o tome da smo šerifi, da ćemo bez naloga suda upadati u bilo koje doba dana u domove dužnika, što sve nije istina', istaknuo je Graf.

Uz sve navedeno, ministra i Vladu prozvali su da lažu iznoseći lažne podatke o efikasnosti hrvatskih sudova prikazujući situaciju koja je izuzetno loša, blistavom i hvaleći se lažnim rezultatima reforme predstavnicima Europske unije, posebice Paul Vandorenu.

Kako Vlada laže?

Tako Ministarstvo pravosuđa, u svom izvješću kojim pokušava prikazati nepotrebnim uvođenje javnih ovršitelja kaže kako na Općinskom sudu u Puli 'nema zaostataka'. S istog Suda, Udruga javnih ovršitelja službenim putem dobiva podatke kako je taj sud prošle godine zaprimio 3.847 ovršnih predmeta iz nadležnosti javnih ovršitelja a na kraju godine od tog ih je broja neriješeno ostalo čak 2.266.

Istu stvar Ministarstvo je primijenilo na Općinski građanski sud u Zagrebu. 'Nema zaostataka', kažu dok je stvarno stanje slijedeće: 31. prosinca 2011. 29.622 neriješena ovršna predmeta iz predviđene nadležnosti javnih ovršitelja! Neki neriješeni predmeti datiraju iz 1992. godine.

Prednosti javnih ovršitelja

O troškovima koji su za državu i dužnike manji, tportal već je ranije pisao. Javni ovršitelji na današnjoj su pak konferenciji za novinare istaknuli kako će se u državni proračuna slijevati prirezi, porezi i doprinosi koje bi uplaćivali za sebe i svoje zaposlenike, a očekuju da bi u prosjeku svaki imao njih pet. Uštedjelo bi se i na materijalnim troškovima za provedbu ovrha jer bi ih plaćali sami javni ovršitelji. Ističu kako bi naplata putem javnih ovršitelja bila brža pa bi i kamate na kraju bile manje.

Javni ovršitelji bi bili u mogućnosti procijeniti ukupno imovinsko stanje dužnika te birati onaj dio imovine čiji će gubitak ovršenik najlakše podnijeti, a imali bi i ovlasti i obvezu posredovanja između dužnika i vjerovnika.