KATASTROFA SPLITSKO-DALMATINSKA

Bez posla dnevno ostaje 70 ljudi, najveća tvrtka u Splitu je - bolnica

12.04.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Katastrofalnu socijalnu sliku Splitsko-dalmatinske županije, hrvatskog rekordera po broju nezaposlenih, upotpunio je najnoviji podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: samo u prva tri mjeseca ove godine bez posla je ostalo 6.524 osobe, najviše iz proizvodnog i prerađivačkog sektora. Ukupan broj registriranih na burzi rada dosegao je 46.360 i približava se rekordu iz 2002. godine, kada ih je bilo nešto preko 50 tisuća. Pojednostavljeno rečeno, svakog dana u ovoj županiji posao izgubi sedamdesetak ljudi

U idućih nekoliko mjeseci očekuje se pojačano zapošljavanje na sezonskim poslovima u turizmu, no istovremeno se priprema i navala radnika iz tvrtki kojima prijeti propast i stečaj: od Konstruktora (1500 radnika), preko Dalmacijavina (420), Jadrankamena (oko 300), Montera (60), nekoliko stotina zaposlenih u tvrtkama Vodoprivreda, Trimot i Imota, do najmanje tisuću radnika iz splitskog brodogradilišta koje po planu restrukturiranja novi vlasnik namjerava 'zbrinuti'. Istovremeno se smanjuje i broj zaposlenih, pa je po podacima Zavoda za zapošljavanje na ovom području u posljednje tri godine jednostavno 'nestalo' 13 tisuća radnih mjesta. Potpuna deindustrijalizacija Dalmacije u punom je zamahu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji živi čak 13,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih u državi, a po apsolutnim brojkama više ih je nego u dvostruko većem gradu Zagrebu. Doslovce svaki segment statistike HZZ-a djeluje sumorno: u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih povećan je za osam posto, a među njima uvjerljivo je najviše građana u dobi od 25 do 39 godina (37 posto). Rekordan je čak i broj građana koji primaju privremenu naknadu za nezaposlene, njih je točno 9.790.

'Očekujemo da će zbog sezonskog zapošljavanja broj evidentiranih osoba početi padati već od travnja i da će na biti na nižim razinama barem do listopada', kazao nam je pročelnik splitskog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Delić.

U Splitu, koji je do prije dvadesetak godina zajedno s okolicom bio visoko industrijaliziran, danas gotovo da i nema proizvodnje: ako se izuzme brodogradilište, kojemu se kao jedinom preostalom ostatku industrije u Dalmaciji priprema smanjenje broja zaposlenih, najveći proizvodni pogon na području grada je ustanova za zbrinjavanje invalida DES, u vlasništvu Grada i Županije. Najveći splitski poslodavac s nešto više od tri tisuće zaposlenih jest - bolnica.