Hrvatska BRIGA ZA MANJINE

Filozofski uvodi romski jezik kao izborni predmet

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras najavio je danas kako će se na tom fakultetu uvesti romski jezik kao izborni predmet

'Na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije, na mjestu gdje se romski jezik i može smjestiti, odlučili smo, nakon što nam se obratio gospodin Veljko Kajtazi (saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina), da financiramo uvođenje izbornoga predmeta romskoga jezika', izjavio je Boras za Hinu nakon svečane proslave Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru.

Boras je rekao da će predavači u početku dolaziti iz Makedonije te iz BiH, točnije iz Sarajeva, a riječ je, kaže, o autohtonim Romima koji su izdali gramatike.

Osim što će financirati prvi semestar, Filozofski fakultet u Zagrebu pomoći će i u izdavanju gramatike romskog jezika na hrvatskom. Boras je izrazio nadu da će ta inicijativa dobiti pomoć i drugih organizacija, napomenuvši da su načelnu potporu dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

'Uvođenjem romskog jezika na jedno hrvatsko sveučilište pokazujemo da nam je stalo do naših manjina', naglasio je Boras i rekao kako očekuje da će se time pridonijeti da se Romi još bolje i ugodnije osjećaju u hrvatskom društvu te da uspijevaju postići bolje obrazovanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još