NOVI UDAR NA DŽEP

Prije ljeta skuplje i cestarine?

10.04.2012 u 22:07

Bionic
Reading

Osim sad već sasvim izglednog poskupljenja struje, Hrvate bi prije ljeta po džepu mogle udariti i više cestarine. Naime, uzme li se u obzir da su cijene cestarina već godinama iste, a da su troškovi poslovanja tvrtki rasli, veliko je pitanje koliko će Vlada još moći zadržavati cijene cestarina na postojećoj razini, piše Jutarnji list

'Cestarine se u Hrvatskoj već godinama nisu mijenjale, iako je inflacija uradila svoje, pa bi bilo logično da se i cestarine korigiraju', kazao je Jutarnjem listu dobar poznavatelj prometne politike, koji je želio ostati anoniman.

Pritom podsjeća na to da je u Hrvatskoj, iako je očito da cestogradnja više neće biti u prvom planu, ostalo još dosta započetih, a nedovršenih cestovnih pravaca, za koje Kukuriku vlada nije rekla da ih neće graditi. Radi se ponajprije o dovršetku atuoceste do Dubrovnika, što je prioritet i za vladu Zorana Milanovića, kao i o autocestama od Zagreba do Siska te na koridoru 5c, od Osijeka do granice s Mađarskom. Za sve to trebat će novac.

Trenutačno vožnja Dalmatinom od Zagreba do Splita u jednom pravcu vozača osobnog automobila stoji 157 kuna, dok oni koji produžuju do Dubrovnika za vožnju do izlaza s autoceste Ravča moraju izdvojiti 187 kuna. 

Za vožnju autocestom do Rijeke, u jednom smjeru morate izdvojiti 60 kuna.

U Hrvatskim autocestama kažu da odluku o visini cestarina donosi Vlada te ističu da oni nisu pripremili nikakav zahtjev za njihovim povećanjem.