DOMAĆI SHAWSHANK REDEMPTION

Što se to godinama događa u dubrovačkom zatvoru?

10.04.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Uprava za zatvorski sustav izvršila je 29. i 30. ožujka 'nadzor' u dubrovačkom zatvoru gdje se, prema navodnoj prijavi zaposlenika i zatvorenika, pod palicom ravnatelja Amira Bijelića događaju najbrutalnija kršenja ljudskih prava i zakona

Zatvorenici i zaposlenici dubrovačkog zatvora, prema pisanju Jutarnjeg lista, žalili su se USKOK-u na brutalna kršenja ljudskih prava i zakona. Prema tom dopisu, za sve je odgovoran ravnatelj zatvora Amir Bijelić koji je uz plaću od 10 do 12 tisuća kuna stekao imovinu koja iziskuje puno veće prihode: stanove u Zagrebu i Dubrovniku, automobile, jedrilicu i kuću s bazenom u BiH.

Zatvorenici i zaposlenici su, navodno, u dopisu od 27 točaka raskrinkali Bijelića koji je godinama mučio zatvorenike i zarađivao na njima. Slične pritužbe su, tvrdi se, slali i ranije na adrese Uprave za zatvorski sustav, Crveni križ, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetniku i drugima, ali nitko nije reagirao.


Dolaskom novog ministra pravosuđa Orsata Miljenića smijenjen je dugogodišnji ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran, a imenovan Ivica Šimac. Nova postava Uprave tvrdi da je 29. i 30. ožujka u Dubrovnik poslala inspekcijski nadzor te da još uvijek čekaju rezultate toga 'pretresa'. Dok inspektori ne sastave izvještaj ne žele ništa govoriti, a zabranili su i davanje izjava kontroverznom ravnatelju Bijeliću.

U USKOK-u nisu željeli komentirati dopis koji je iscurio u javnost niti otkriti vodi li se istraga protiv ravnatelja zatvora.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista, u dubrovačkom zatvoru vrijede samo zakoni ravnatelja Bijelića koji određuje koji su to 'poslušni', a koji 'neposlušni' zatvorenici. Mnogi od njih koji imaju pravo na plaćeni rad su izrabljivani i potplaćeni, jer dobar dio njihove satnice 'ubere' upravo ravnatelj.

Neki su za svoj rad od upravitelja navodno dobivali samo kutiju (švercanih?) cigareta, s markicom iz BiH. Neki su zatvorenici, stoji u pismima, renovirali zatvorski stan i gradili skelu za upraviteljevu jedrilicu.

'Molim vas da nešto poduzmete', piše jedan zatvorenik, 'upravitelj se otvoreno pred zatvorenicima hvali da nikome od 'nas' koji nemamo novac ili vezu, neće odobriti izlazak, jer kako će održavati kuću s bazenom, jahtu, dva stana, dva auta'.

To su još i najmanji problemi na koje se žale zatvorenici i zaposlenici zatvora. Tvrde da ravnatelj nečovječno iskušava granice ljudskosti provocirajući epileptične napadaje kod bolesnih zatvorenika, premještajući oboljele od upale pluća u pušačke prostorije i kažnjavajući zatvorenike 'samicom' u kojoj bi ih dočekao osuđenik za silovanja.

Ako se ove optužbe ispostave točnima i ako se potvrdi da su pisma upozorenja proteklih godina dobivali svi, od ravnatelja zatvorskog sustava do državnog odvjetnika, neupitna je i kaznena odgovornost svih koji su ignorirali upozorenja i dopustili mučenja zatvorenika u dubrovačkom zatvoru. Najveća odgovornost za rasvjetljavanje svih nepravilnosti je na novoj Upravi za zatvorski sustav i novom ministru.