SVE VEĆA POTPORA STUDENTIMA

Studenti i idućeg tjedna bez nastave

25.04.2009 u 10:30

Bionic
Reading

S obzirom na sve veću potporu pobunjenim studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji već pet dana blokiraju redovnu nastavu na fakultetu, čini se da se predavanja neće održavati ni idućeg tjedna. Studenti poručuju Primorcu da ih zanima samo prijedlog zakona koji će omogućiti besplatno obrazovanje za sve

Na sinoćnjem plenumu Filozofskog fakulteta pojavio se rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Došao je saslušati studente jer smatra da kroz medijske kanale ne dobiva točne informacije o studentskim zahtjevima koji su vrlo artikulirani, ustrajni i nude nadu, a pojavio se ondje kao građanin, nije se nametao i pokazao je dobru volju. Na plenum su došli studenti Hrvatskih studija, Fakulteta političkih znanosti, Pravnog i Ekonomskog fakulteta te primijenjenih umjetnosti, koji su zajedno glasovali za nastavak blokade do daljnjega. Studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u ponedjeljak će održati tribinu 'Znanje kao roba', a PMF-ovci su najavili održavanje plenuma u utorak.

Studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu ne žele pregovarati s ministrom Primorcem, nego su mu poručili da dođe na plenum s prijedlogom zakona koji će omogućiti besplatno obrazovanje za sve. Peti dan drže 'vlast' na fakultetu u svojim rukama. S obzirom na svakodnevno širenje studentskog bunta po hrvatskim gradovima, na svim filozofskim fakultetima u državi se predavanja, kolokviji, seminari vjerojatno neće održavati ni sljedećeg tjedna. Blokadu Filozofskog fakulteta do ponedjeljka je već izglasao plenum u Osijeku, a njihove kolege iz Rijeke i jučer su nastavile prosvjede i blokadu zgrada.

Blokiran je i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, na kojem se skupljaju potpisi za besplatno obrazovanje bez smanjenja kvota, strategijsku prenamjenu proračunskog novca u sektor obrazovanja vođenu načelima socijalne osjetljivosti, transparentnost financiranja obrazovnog sustava te da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

Potporu prosvjednicima jučer je maršem od Trga maršala Tita do Filozofskog fakulteta dalo i stotinjak studenata zagrebačkog Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Oboružani transparentima i glasni u traženju besplatnog obrazovanja nisu oduševili samo kolege filozofe, koji su ih dočekali pljeskom, nego i slučajne prolaznike i vozače. Probudili su se i Splićani, no nisu jedinstveni. Okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu zauzeli su zgradu Filozofskog fakulteta i nisu se odazvali članovima Studentskog zbora i udruge Studenti za studente, koji traže smanjenje školarina 50 posto od sljedeće godine i potpuno ukidanje školarina u roku od najviše pet godina. 'Moja generacija imala je besplatno školovanje i bilo bi nemoralno da prigovaram zahtjevu studenata', komentirao je predsjednik Mesić.