Hrvatska PROSVJEDI BEZ GRANICA

Studente podupiru i crnogorske kolege

Stotinjak studenata prava i dvadesetak s ekonomije okupilo se ispred zagrebačkog Filozofskog fakulteta kako bi pružili potporu studentima-prosvjednicima. Oni će sudjelovati i redovitom plenumu na kojemu će se donijeti odluka o daljnjem tijeku prosvjeda na Filozofskom fakultetu, a organizatori očekuju i potporu studenata politologije

Studenti prava krenuli su popodne u mirnoj povorci s Trga maršala Tita prema Filozofskom fakultetu. Na potporu prosvjednicima odlučili su se, kažu, jer plaćaju izuzetno visoke školarine za koje najmanje dobivaju. Posebno ističu problem izvanrednih studenata koji na pravu plaćaju "bezobraznih 8000 kuna", a nemaju redovita predavanja, subvencioniranu prehranu, niti besplatan prijevoz.

Studenti prava kažu da će svoje specifične probleme iznijeti na plenumu, ali i da im je cilj svima zajednički - besplatno visoko školstvo. Po njihovima riječima, za sada se na Pravu ne planira blokada nastave.

Studenti medicine, čiju su potporu organizatori također očekivali, nisu se večeras pojavili na Filozofskom fakultetu.

O zaključcima večerašnjeg plenuma studenti će sutra, kao i prethodnih dana, izvijestiti na konferenciji za novinare.

Potpore studentima stižu sa svih strana, a o prosvjedu se pročulo i preko granice pa je od crnogorskog Udruženja studenata političkih znanosti (MAPSS) stigla potpora kolegama u Zagrebu koji prosvjeduju zahtijevajući ukinuće školarina i preispitivanje bolonjskog procesa.

"Podupiremo studente Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u borbi za poboljšanje uvjeta studiranja i unaprjeđenja primjene bolonjskog procesa u praksi, dijalogom i pronalaženjem kompromisnog rješenja", stoji u priopćenju MAPSS-a dostavljenu novinarima.

Studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji su i u petak blokirali nastavu, ističu da ustraju u svojim zahtjevima i da neće odustati od blokade dok im se ne ispune zahtjevi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još