Hrvatska USKRSNI PONEDJELJAK

Čuvari Kristova groba stižu na Festival žudija

Uskrsni je ponedjeljak, kršćanska svetkovina koja se slavi dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je praznik. Na taj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh, izvještava HRT

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali su u 19. stoljeću skraćene na jedan dan poslije Uskrsa.

Uskrsni će se ponedjeljak nizom manifestacija proslaviti u cijeloj Hrvatskoj, a najsvečanije će i ove godine biti u Vodicama gdje će se na 12. Festivalu žudija okupiti oko tisuću čuvara Kristova groba i pučkih pjevača iz 35 župa diljem RH i susjedne Bosne i Hercegovine, javlja HRT.

Idejni začetnik Festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica, poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake godine broj sudionika povećavao, prvotni naziv Susret žudija Dalmacije prelazi u smotru, a od 2008. u festival.

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a potom su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006. godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo.

Cilj festivala je da čuva i njeguje uskrsne običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske, pa i šire, a ujedno i da se ne napuštaju tradicionalne odore i načine službe po pojedinim župama. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi se ukazuju sa svojim posebnostima kakve god bile, u čemu i jest smisao svega ovog.

186820 ,186813,186812,186800
Na kraju svakog festivala posljednji se predstavljaju naredni domaćini koji tom prilikom preuzimaju prijelaznu statuu Žudije izrađenu od jednog komada maslinova drveta. Svakom domaćinu pripada i manja replika statue.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još