KARDINAL BOZANIĆ

'Nezaposlenost i medijski senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

08.04.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Svečano uskrsno misno slavlje u Zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio rastuću nezaposlenost, konzumerizam, medijski senzacionalizam i raspad obitelji, za koje je rekao da suvremenog čovjeka vode u duhovnu smrt

'Čovjeka se danas osuđuje na smrt kada mu se onemogućuje da radi. Nezaposlenost i otpuštanja s posla grijeh su našega vremena, koji unosi patnju i nemir u obitelj', upozorio je kardinal.

Kritike je uputio i nastojanjima da se pojedinca 'tobože oslobodi odgovornosti i zauzimanja za budućnost', ustvrdivši da mu se time oduzima aktivna uloga i nada. Kršćanin mora biti nositelj nade, onaj koji radom i nadom stvara bolje temelje života te vidi dobro u onome što rade njegov brat ili sestra, istaknuo je Bozanić.

U pošasti izbjegavanja odgovornosti izdvojio je zaustavljanje razvoja ljudskog života i umnažanje pobačaja, 'kada se pod maskom zalaganja za ljudska prava ozakonjuje, opravdava i promiče uništavanje ljudskoga života na samom početku'.

Posebno se, pak, osvrnuo na medijski senzacionalizam, koji nas 'hrani negativnim vijestima' i onemogućava da sagledamo i dobre strane života, a za bijeg suvremenog čovjeka od istinitog i punog života prozvao je 'razne opijume, drogu, konzumerizam, tabletomaniju, erotizam i opijenost modom'.

'U današnjem svijetu, koji teži samo za senzacijom, i to po pravilu što je crnija to je izazovnija, potreban je novi odgoj koji će čovjeku pomoći da se raduje i nada i da vidi i dobro u svome bližnjem', poručio je kardinal, podsjetivši na Isusove riječi 'što god učiniste nekom od moje najmanje braće, meni učiniste'. Tradicionalno, kardinal je upozorio na važnost uloge obitelji, osudivši razmirice, svađe i rastave bračnih drugova, koje 'sprječavaju sretan život i razvoj nedužnog djeteta'.

Pozvavši vjernike da spremno prihvate žrtvu, pomažu braći i slave život, kardinal je zazvao uskrsno svjetlo da im rasvijetli život.


Msgr. Srakić: Sa zebnjom čitamo podatke o velikom broju onih koji si oduzimaju život

Središnje euharistijsko uskrsno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla danas je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić, koji je istaknuo da na Uskrs slavimo blagdan života, da je život svakog ljudskog bića nezamislive vrijednosti te da zato nije čudno što Crkva diže glas u obranu života.

'Uskrs je blagdan mira, ali ne mira groblja, već mira života, jer na Uskrs slavimo blagdan života', kazao je u propovijedi mons. Srakić.

'Ničega se čovjek ne boji toliko kao smrti, kroz problem smrti u nama se - s najvećom silom - budi pitanje o smislu i besmislu. Tako se čini da je cijelo čovjekovo djelo na kraju ipak uzaludno i da je čovjekova borba protiv smrti, borba s neusporedivo jačim protivnikom', kazao je mons. Srakić, istaknuvši da je u toj borbi Krist izvojevao svoju pobjedu, a da blagdan Kristova uskrsnuća pokazuje kako osnovna ljudska težnja za životom, u kojem će živjeti uvijek i sretno, nije neka pusta tlapnja, nego se ostvaruje u punini.

Ljudi se zalažu na svim područjima života, gospodarstvenom, kulturnom, prosvjetnom, političkom, ali 'sve to ima pravi smisao tek onda ako s grobom ne završava sve', rekao je, uz ostalo, u propovijedi mons. Srakić.

'Sa zebnjom čitamo podatke o velikom broju onih koji si oduzimaju život jer su se razočarali nad domovinom Hrvatskom, svojom obitelji i svojim životom, a današnji nas blagdan upravo upozorava da to ne činimo', poručio je nadbiskup Srakić, dodavši da poteškoća ima i bit će ih, ali ih se ne treba bojati, u bilo kojem društvenom području.

'Život svakog ljudskog bića nezamislive je vrijednosti, zato nije čudno što Crkva diže glas u obranu života, od njegovih prvih trenutaka, pa do zadnjega', istaknuo je na uskrsnoj misi nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik HBK-a mons. Marin Srakić.