HUMANITARNA AKCIJA

Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine

07.04.2012 u 16:35

Bionic
Reading

Tradicionalnu humanitarnu akciju 'Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine' organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena zagrebačkog SDP-a, a prihod od prodaje tulipana, Anina omiljenog cvijeta, donirat će se zakladi koja nosi njezino ime za tipizaciju tkiva za registar matičnih stanica

Predsjednica Zaklade Marija Rukavina rekla je da predstoji još puno akcija i da se kreće u velike hrvatske gradove po nove uzorke darivatelja od 18 do 40 godina. U proračunu su osigurana sredstva, nova vlada je, kao i prošla, nastavila tradiciju i odobrila za tipizaciju 4,55 milijuna kuna za 4550 uzoraka, jer je obrada jedne epruvete uzorka stoji tisuću kuna, pojasnila je.

Nama je potrebno još dva milijuna kuna, iako je Zaklada već ove godine već tipizirala tisuću uzoraka iz vlastitih sredstava. Nadamo se i vjerujemo da ćemo taj posao dovršiti do kraja ove godine, rekla je Rukavina.

Najavila da će Zaklada, nakon toga, stipendirati mlade liječnike hematologe da se usavršavaju u svijetu i nauče nove metode i primjene ih u bolnicama Osijeka, Zagreba, Splita i Rijeke.

Ministar rada i mirovinskog sustava i hematolog Mirando Mrsić rekao da je iz registra osnovanog 1996., a koji je počeo funkcionirati osnivanjem Zaklade 'Ana Rukavina', već dvadeset koštanih srži, odnosno matičnih stanica otišlo u svijet i pomoglo dvadesetoro bolesnika. Registar funkcionira, kao i banka matičnih stanica, potrebno nam je još nešto malo vremena da istipiziramo sve prikupljene uzorke, rekao je Mrsić. Također je najavio stipendiranje mladih znanstvenika, kao i financiranje projekata iz područja leukemije i limfoma početkom iduće godine.

Akciju su sudjelovanjem, među ostalim, podržali ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.