PILE U PARK ŠUMI

Nikica Valentić prozvan zbog sječe stabala na Dubravkinu putu

06.04.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Piljenje drveća u park šumi Tuškanac na potezu između Dubravkinog puta i Jurjevske ulice na broju 65 u Zagrebu uznemirilo je stanare koji su o svemu obavijestili policiju, a zbog svega su, zajedno s Vlastom Toth iz Zelene liste i članicom vijeća četvrti Gornji grad Medveščak, sazvali konferenciju za novinare

'Riječ je o novoj devastaciji park šume Tuškanac. Sječa se obavlja bez nadzora i bez potrebnih dozvola. Pokušavaju se uništiti pluća grada jer Zagreb je jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu Europe koji ima šumu u središtu.

Ovo je prema važećem GUP-u još uvijek zelena zona i tu se ne smije graditi, ali proteklih godina smo svjedoci što se sve događalo, pa i na Dubravkinom putu koji je postao jedan od slučajeva Milana Bandića.

Kad se šuma sruši, onda ona više nije šuma i GUP se onda lako promijeni. Bojimo se da se Dubravkin put širi kako bi se u konačnici probila cesta koja će izaći na Cmrok. Kada netko krči onda je velika vjerojatnost da će i graditi, a iza svega stoji Nikica Valentić', kazala je Toth.

Kuća u Jurjevskoj 65 ispred koje su posječena stabla

Kuća na broju 65 i dio zemljišta oko nje u vlasništvu je tvrtke INGPLAN registrirane na Dubravka Rebrinu i Dubravka Paraga. Parag je inače većinski vlasnik Oktal Pharme, a Rebrina je predsjednik Uprave Nive i bivši direktor Nive inženjeringa, tvrtki u (su)vlasništvu bivšeg premijera Nikice Valentića.

U strahu da će se na Tuškancu napraviti nova devastacija, jer informacije kojima raspolažu stanari govore da bi na tom području trebalo niknuti devet urbanih vila, pozvana je policija koja je obavila uviđaj.

'Policija je obavila uviđaj i na terenu zatekla radnike tvrtke ZIP gradnja iz Krapine kako čiste zemljište, pile drveće i krče voćnjak. Međutim, policija nije mogla utvrditi jesu li radnici izašli iz okvira privatnog zemljišta jer same granice zemljišta nisu precizno određene. Kriminalističko istraživanje se nastavlja i ukoliko se utvrdi da se izašlo van granica, policija će podignuti kaznene prijave', kazali su nam u Odnosima s javnošću zagrebačke policije.

Prozvani Valentić kaže kako on nema veze s cijelom pričom i dodaje da bi 'samo lud čovjek išao raditi nešto bez dozvola i potrebnih papira, i to posebno u zelenoj zoni'.

'Ja sam preozbiljan čovjek da bih si priuštio takvo nešto', kazao je Valentićčija je Niva inženjering registrirana na istoj adresi kao i INGPLAN.

Rebrina pak navodi kako kuća i zemljište oko nje propadaju već trideset godina te da je sve prijašnje vlasnike trebalo kazniti nekoliko puta zbog nebrige i zapuštanja zemljišta u središtu grada.

'Tu se skupljaju klošari, narkomani, a pojedinci tamo bacaju smeće. Kao vlasnik osjetio sam potrebu raskrčiti i urediti kako bi terenu mogli pristupiti geodeti jer granice parcela nisu precizno definirane. Nijedno spiljeno stablo nije deblje od deset centimetara. Radi se samo o krčenju šikare', kazao je Rebrina

Upitan planira li što graditi, Rebrina, odgovara kako 'za sada nema namjeru graditi niti adaptirati postojeći objekt'.

'Ideja je bila samo da se teren raščisti kako bi geodeti mogli normalno obaviti posao', zaključio je Rebrina.