GLOBALNA AKCIJA

'Zelena čistka' uskoro i u Hrvatskoj

06.04.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Istog dana kad i građani Latvije, Španjolske, Austrije i Kalifornije, i hrvatski volonteri će 21. travnja sudjelovati u velikoj svjetskoj akciji čišćenja divljih odlagališta koja je u Hrvatskoj simbolično nazvana 'Zelena čistka'. Akcija je dio svjetske kampanje nazvane 'Let's do it – World cleanup'

Brojne su se države svijeta već priključile najvećoj globalnoj akciji čišćenja okoliša u povijesti, među njima prvi put i Hrvatska, a posljednji podaci govore da će u svjetski važnom ekoprojektu ove godine sudjelovati čak 91 država. Cilj je akcije očistiti što veći broj odlagališta, a sudjeluju svi – pojedinci, organizacije, tvrtke, gradovi i općine, komunalna poduzeća, škole, vojska, vatrogasci...

'Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i svojim potomcima, jedno od osnovnih prava, a to je pravo na čist okoliš', poručuje Helena Traub, voditeljica kampanje 'Zelena čistka'.

Akcija je podijeljena u dvije faze. U prvoj su fazi građani pozvani da 'kartiraju', odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. To mogu učiniti i pomoću 'pametnih telefona', GPS-a ili fotoaparata te na druge načine.

'Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 21. travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj', smatra Ana Golja, predsjednica opatijske Udruge Žmergo, koja u Hrvatskoj organizira i koordinira akciju.

Aktivisti još upozoravaju kako 'divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora'.

'Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada', navodi se u pozivu za sudjelovanje u akciji 'Zelena čistka'.

Akciju su podržali i predsjednik Ivo Josipović, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Hrvatska gorska služba spašavanja, Oružane snage RH, Caritas te mnoge poznate osobe. Za sada je najavljeno sudjelovanje najmanje 30 gradova i velikog broja općina u ovoj akciji.

Volontersko čišćenje divljih odlagališta otpada počelo je prije četiri godine u Estoniji, a trenutačni svjetski rekord u angažmanu građana drži Slovenija u kojoj se nedavno održanoj akciji priključilo 15 posto ukupne populacije.