IGNORIRA SUD

Babo bi mogao opet u zatvor

06.04.2012 u 08:51

Bionic
Reading

Fikret Abdić (73) zvani Babo, koji je nakon odsluženih deset godina zatvora zbog ratnog zločina pušten na uvjetnu slobodu, već je dva puta propustio javiti se Županijskom sudu u Rijeci, odnosno sucu izvršenja nadzora uvjetnog otpusta koji mora nadzirati njegov boravak na prijevremenoj slobodi

Očito nije shvatio da uvjetni otpust podrazumijeva i neke obaveze s njegove strane.

Abdić je iz pulskog zatvora izašao s rješenjem u kojem se navodi da se treba odmah javiti sucu izvršenja nadzora uvjetnog otpusta. Riječ »odmah« nije konkretizirana, ali je činjenica da uvjetno otpušteni zatvorenik mora imati na umu zakonsku obvezu javljanja sucu izvršenja kazni, pieše Novi list

Kako se Babo nije javio 23. ožujka na zakazano ročište kod županijske sutkinje izvršenja kazni Lorete Sršen, sutkinja je ponovo jučer zakazala ročište, no Abdić se ni ovaj put nije pojavio.

Ne treba brzati sa zaključkom kako Abdić zloupotrebljava benevolentnost suda, ali je činjenica da se oglušio o već dva poziva kako bi se upoznao s uvjetima javljanja sudu dok se nalazi na uvjetnoj slobodi naredne četiri godine i nekoliko mjeseci.

Sutkinja Sršen jučer je zakazala novi termin, a ukoliko se Babo ogluši o naredni sudski poziv, moguće je izdati dovedbeni nalog zbog neodazivanja pozivu suda, može se zatražiti terenska provjera pa ako se uvjetno optušteni osuđenik ne nalazi na adresi prebivališta i ne pridržava svojih obveza javljanja sucu izvršenja, može se i opozvati cijeli uvjetni otpust.